Пигмалион е герой от едноименната пиеса на Бърнард Шоу и

...
Пигмалион е герой от едноименната пиеса на Бърнард Шоу и
Коментари Харесай

Любим, деца, колеги: Променете ги с помощта на ефекта Розентал

Пигмалион е воин от едноименната пиеса на Бърнард Шоу и от гръцката митология

Пигмалион е ваятел, който се влюбил в статуята на жена, която самичък е изваял от слонова кост.

„ Ефектът на Пигмалион “ е по-интересното наименование на нещо, което пръв психологът проф. Робърт Розентал потвърждава с опит. Самият професор го назовава по този начин в своята книга, с цел да му обърне внимание аудиторията. Защото резултати, които носят имената на откривателите си, има доста, не вършат усещане и не се запомнят. В научната общественост обаче по-често употребяваният термин въпреки всичко е „ резултат на Розентал “.

Измамата на професора

През 1968 година проф. Робърт Розентал организира опит с деца от учебно заведение в Сан Франциско, с цел да ревизира интелектуалното им равнище. След това на инцидентен принцип избира няколко възпитаници, които напълно не са блестящи, и споделя на учителите, че имат изключителни качества. Педагозите са учудени – не са забелязали нищо сходно. Психологът обаче ги твърди, че методиката му е точна и може децата още да не са показали капацитета си, само че в бъдеще безусловно ще го разкрият.

След година проф. Розентал отива в учебното заведение и още веднъж мери коефициента на просветеност на всички деца, включени в предходното му проучване. Следва изненада – учениците, които е показал като извънредно способни, към този момент демонстрират по-висока просветеност.

Децата са били определени инцидентно, само че те самите, техните родители и учители са повярвали, че са доста интелигентни. Всички са положили старания да оправдаят това. Т.е. упованията са сътворили нова действителност, разяснява професорът.

За да ревизират резултата на Розентал, по-късно други учени вършат опити в разнообразни разновидности. И получават сходни резултати. Например психолозите Ребека Кертис и Ким Милср събрали в двойки студенти, които не се познават. На някои споделили, че индивидът, до който седят, ги харесва. След това непознатите трябвало да поддържат връзка. Тези, които мислели, че са симпатични на сътрудниците си, в действителност съумели да им се харесат доста повече, в сравнение с тези, които психолозите не били манипулирали. Уж харесваните общували с колегата по-дружелюбно, тъй като били сигурни, че са му симпатични.

Психолозите заключават, че това е удостоверение на резултата на Розентал: настройката, която човек има, дефинира характера на дейностите му, а това води до нейното осъществяване.

Освен резултат на Пигмалион и резултат на Розентал учените назовават този психически феномен и самосбъдващо се знамение.

Вашият трик

Можете да употребявате резултата на Розентал в своето семейство, и то освен за децата. Те постоянно би трябвало да знаят, че родителите им имат вяра в тях. Ако всеки ден им повтаряте, че са умни, интелигентни, надарени, способни, положителни, красиви, ще бъдат тъкмо такива.

Учените настояват, че резултатът на Розентал работи при всички хора. Следователно можете да го приложите и на обичания. Само е малко по-сложно в сравнение с при децата – поради пола и възрастта.

Специалистите поучават да започнете, като осъзнаете една аксиома – на всеки мъж му е нужно непрекъснато да наподобява популярен в очите на обичаната жена.

Това му е належащо даже да има високо самочувствие. Като всеки ден му повтаряте какъв брой е сполучлив и кадърен на още триумфи, той ще ги реализира. Вие просто му напомняте за неговия капацитет и вашите упования подкрепят решителността на амбициозния мъж. Той не се отпуска, схваща какъв брой доста го цените и му вярвате, затова прави всичко допустимо да не ви разочарова.

Ако обаче обичаният ви не е задоволително самонадеян, ви е нужна по-специална тактика. Наистина би трябвало да му сътворите „ нова действителност “, както споделя проф. Розентал. Всеки ден по няколко пъти го уверявайте, че е интелигентен, просветен, сръчен, работлив, твърдоглав и така нататък, с цел да го програмирате за триумф.

Само че тук идва казусът с възрастта. За разлика от децата, които мощно имат вяра на родителите си и към момента нямат построена самокритика, порасналите момчета в общи линии си дават сметка какви са и какво могат. По тези аргументи са нужни повече старания за смяна първо на визията им за себе си, след това за слагането на цели и за ново държание.

Това е тежък труд, който изисква вашето женско неизменност, креативност и бърза реакция. Трябва да действате във всяка обстановка, която ви дава опция да изтъкнете качествата на мъжа, да го похвалите, да го вдъхновите.

Собствената ви настройка

За да сътворите друга действителност за обичания, е наложително на първо време да я внушите на себе си. Като при опита на Розентал вие сте в ситуацията на учителите. Те били доста учудени, че общо взето посредствените им възпитаници съгласно някакво проучване се оказали с висок разсъдък. Но повярвали на престижа на професора, въпреки че той мамел.

Е, вас няма кой да ви лъже за мъжа ви, тази работа би трябвало сами да си я свършите.

Искрено повярвайте, че резултатът на Розентал е вероятен за колегата ви. Като си създадететези упования и измислите проект по какъв начин да ги извършите действителност, ще ви е доста по-лесно да полагате старания, с цел да мотивирате обичания. Ако не вярвате откровено в него, колкото и да се преструвате, ще ви проличава. Мъжете не са толкоз интуитивни колкото дамите, само че въпреки всичко усещат, когато ги мамят, пък било то с благородни планове.

Не се съмнявайте, че щом имате вярна тактика съобразена с характера на брачна половинка ви, и се постараете задоволително, ще постигнете триумф. Науката нееднократно го е доказвала.

Още оръжия

Има един опит на Бертрам Форер. Той събрал група доброволци и на всекиго раздал лист, на който сякаш била написана самостоятелната му характерност.

Всъщност текстът бил еднакъв: „ Вие имате голяма потребност другите хора да ви обичат и да ви се възхищават. Доста самокритични сте. Имате доста скрити благоприятни условия, които още не сте употребявали за свое богатство. Макар и да имате някои персонални недостатъци, можете да ги преодолявате. Дисциплинирани и уверени на тип, в действителност сте склонни да се вълнувате и да чувствате нерешителност. От време на време ви обземат съществени подозрения дали сте взели вярното решение. Предпочитате разнообразието. Рамките и рестриктивните мерки провокират у вас неодобрение. Гордеете се, че мислите без значение. Не приемате непознатите изказвания на доверие. Разбрали сте, че да сте прекомерно откровени е останалите не.е доста умно. Понякога сте екстровертни, приветливи и общителни, различен път – интровертни, внимателни и сдържани. Някои от стремежите ви са нереалистични. Една от основните ви витални цели е стабилността. “

След като прочел написаното, всеки участник декларирал, че това е много прецизен разбор на неговата персона.

Експериментът на Форер е още един още доста пъти и постоянно демонстрира сходни резултати. Малцина се усъмняват, че написаното не е тъкмо за тях.

Психолозите изясняват за какво голямото болшинство имат вяра. Първо, тъй като текста дават учени, т.е. хора с престиж. Вторият фактор е вярата в самостоятелния метод – всеки счита, че получава характерност, направена особено за него. И третият е, че в текста доминират позитивни характерности.

За мъжа си вие сте престиж – та кой, в случай че не обичаната жена го познава най-добре.

Той ви има вяра, че му вършиме самостоятелна характерност. А тя, несъмнено, е позитивна.

Като приложите и тези психически фактори, ще постигнете резултата на Розентал. Просто помнете заключението на професора: Вашите упования основават вашата действителност.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР