Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие спечелиха Нобеловата награда

...
Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие спечелиха Нобеловата награда
Коментари Харесай

"Кратки импулси светлина": Кои трима учени грабнаха Нобеловата награда за физика

Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие завоюваха Нобеловата премия за физика за изследване на принадлежности за проучване на електрони в атоми и молекули, съобщи Агенция Франс Прес.

Тримата бяха отличени " за пробни способи, които генерират атосекундни импулси на светлина за проучване на динамичността на електроните в материята ".

Учените са показали метод за основаване на извънредно къси импулси светлина, които могат да се употребяват за премерване на бързите процеси, при които електроните се движат или трансформират силата си.

„ Приносът на лауреатите разреши следствието на процеси, които са толкоз бързи, че преди този момент беше невероятно да бъдат проследени “, се споделя в известието.

Карико и Уайсман способстват за невиждано бързото създаване на ваксина

Агостини е професор в Държавния университет на Охайо в Съединени американски щати, до момента в който Краус е шеф на Института Макс Планк в Германия. Л'Юлие, която е едвам петата жена, която печели премията за физика от 1901 година насам, е професор в университета Лунд в Швеция.

Тримата отличени ще си поделят премията от 11 милиона шведски крони - към 1 милион $, и ще получи премията от крал Карл XVI Густав на гала в Стокхолм на 10 декември, годишнината от гибелта на учения Алфред Нобел през 1896 година, който основава премиите през последната му воля и наследство.

Наградата за физика ще бъде последвана от премията за химия на следващия ден, като най-гледаните награди за литература и премия за мир ще бъдат оповестени надлежно в четвъртък и петък.

Наградата за стопанска система – основана през 1968 година и единствената Нобелова премия, която не е включена в наследството на Нобел от 1895 година – закрива Нобеловия сезон за 2023 година на 9 октомври.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР