Пианистката Виктория Василенко, която има успешна международна кариера, а вече

...
Пианистката Виктория Василенко, която има успешна международна кариера, а вече
Коментари Харесай

Виктория Василенко оглави журито на нов клавирен конкурс в Доминиканската република

Пианистката Виктория Василенко, която има сполучлива интернационална кариера, а към този момент и преподава в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, е свирила на много влиятелни подиуми. В началото на април, обаче, една забавна покана я води в Доминиканската република, с цел да оглави журито на нов клавирен конкурс. 
е по концепция на семейство меломани и меценати - Михаел Хаентис и Симон-Мари Рикард. За организацията помага Маргарита-Миранда Митров - брачна половинка на българския тромпетист Виктор Митров, с който от години работят в Симфоничния оркестър на Санто Доминго. 

 Виктория Василенко изнася рецитал по време на състезанието ProPiano 2022 След като придобива прекрасен концертен роял, фамилията трансформира в своя идея подпомагането на надарени младежи, които биха желали да се развиват в изкуството и да свирят на пиано. Обявяването на конкурс за млади пианисти от Доминиканската република и Хаити провокира голям интерес - получени са 70 записа. 

Журито е в състав: Виктория Василенко (България), Едит Ернандес (Доминикана) и Михаел Хаентис (Германия). То позволява до присъединяване в идващия кръг 38 деца до 12 години, 8 младежи до 17 години и 8 при най-големите - до 21 години. Много от явилите се на надпреварата в никакъв случай в живота си не са се докосвали до същинско пиано преди този момент, тъй като множеството свирят на домашните си синтезатори.

За концепцията и атмосферата на провелия се конкурс ProPiano Виктория Василенко описа в изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл.

А пианистката можете да чуете на българска сцена на 21 април от 19.30 ч. в Дома на киното, където ще взе участие в спектакъла  “VIVAT BACCHUS - първи глътки в класическата музика ” дружно с артистите Апостол Миленков, Ли Гън, актрисата Вилиана Димитрова и под режисурата на Стефан Прохоров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР