Петте централноазиатски държави вече не гледат на Владимир Путин като

...
Петте централноазиатски държави вече не гледат на Владимир Путин като
Коментари Харесай

Бивш зам.-помощник секретар на САЩ: Вероятно ще наблюдаваме повече сблъсъци между Москва и Пекин

Петте централноазиатски страни към този момент не гледат на Владимир Путин като на " горила ", а Китай се развива прогресивно и евентуално скоро ще следим повече конфликти сред Москва и Пекин по отношение на развиването на Централна Азия. Това съобщи в " Светът и ние " Дейвид А. Меркел - някогашен заместник-помощник секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на Съединени американски щати.

Меркел отговаряше за въпросите на Русия, Украйна, Молдова и Беларус. Между 2005-2007 година Меркел беше шеф за Европа и Азия в Съвета за национална сигурност и в това си качество е отговарял за координирането на политиката на Съединени американски щати за Турция, Гърция, Кипър, Кавказ, Централна Азия, Черноморския район и каспийската енергетика.

Българска национална телевизия: В момента в Европа горещата тематика е газът. Вчера страните от Съюза се споразумяха за таван на цената от 180 евро на мегаватчас. Как един американец и то притежател на втората най-голяма премия на министерството на финансите в Съединени американски щати гледа на сходна интервенция на енергийния пазар?

Хората, които продават газа, го продават по два метода: дълготрайно, евтино или на спот пазара за по-висока цена, която варира. Разбира се, пазарът би трябвало да реши по какъв начин тъкмо цената ще се промени. Ще е нужно време да се види дали тази избрана цена е задоволително ниска, с цел да удовлетвори потребителите и задоволително висока, с цел да може Европа да си обезпечи доставките.

Българска национална телевизия: Според вас по какъв начин стана допустимо Европа да се окаже толкоз подвластна от съветския газ. За неточности ли става дума или за зависимости, откакто страна като Германия го позволи?

Германия построи своята промишленост въз основата на евтиния съветски газ и бе уверена от Путин, че осигурявайки газови доставки от Русия, не е допустимо да се диверсифицира и по този начин стана все по-зависима. През 2006 година отново имаше проблеми с доставките на съветския газ през Украйна и Германия. Тогава обърнахме внимание, че Европа е прекомерно подвластна от съветския газ и се пробва да се оправи с този проблем с увеличение на хранилищата и разширение на тръбопроводите. И досега обаче няма действителна диверсификация на тези източници.

Българска национална телевизия: Огромната част от казуса с горивата в действителност е провокирана от войната на Русия против Украйна. Съединени американски щати даваха ли си сметка за тази евентуална заплаха? Подценихте ли обстановката?

Не мисля, че Съединени американски щати са подценили обстановката, а се опитваха да насърчат освен Европейски Съюз, само че и доста други страни и да обяснят, че потребителите също имат глас, освен доставчиците. Даже Европейски Съюз доста по-добре се оправя от Съединени американски щати с намаляването на използването на изкопаеми горива и спомага да се понижи зависимостта от съветски газ.

Българска национална телевизия: Има хора, които не престават да имат вяра, че Съединени американски щати са отговорни за войната. Какво отговаряте?

Бях в Белия дом, когато Русия атакува Грузия през 2008 година Още тогава беше ясно, че президентът Путин не обръща внимание на цената, която ще заплати за това нахлуване. Беше ясно, че идната му стъпка ще бъде Крим. Администрацията на Барак Обама тогава искаше да си сътрудничи с Русия за ограничение на нуклеарните оръжия. Ако приемем, че по някакъв метод Съединени американски щати е насърчила Русия да нападне Украйна, е може би тъй като не осъзнахме тази нападателна политика на Путин и не реагирахме нито през 2008 година за Грузия, нито през 2014 година за Крим. Така стигнахме до февруари тази година, когато към този момент целият свят трябваше да реагира.

Българска национална телевизия: Вярвате ли, че нуклеарната опасност е действителна?

Ядрената опасност е нещо ужасяващо и не би трябвало да го отминаваме с лека ръка. Важно е да се означи, че Съюз на съветските социалистически републики загуби войната в Афганистан, а Съединени американски щати загуби войните в Афганистан и Виетнам, само че в нито един случай не бе употребявано нуклеарно оръжие. До такава степен е немислимо, че и Съединени американски щати, и Съюз на съветските социалистически републики са предпочели да изгубят една по-малка война пред алтернативата да употребяват нуклеарно оръжие.

Българска национална телевизия: Вие сте специалист по страните в Централна Азия. Изглежда, че тяхното стратегическо значение се усилва. Какъв фактор се обрисува да бъдат в близко бъдеще. Кои страни да следим с изключително внимание?

Беларус е най-лоялният сътрудник на Москва, само че те към този момент са изчерпали своите ресурси от оръжия. Ще бъде притеснително, в случай че Русия още веднъж стартира да употребява Беларус като площадка за изстрелване на оръжия към Киев. Смятам обаче, че петте централноазиатски страни към този момент не гледат на Путин като на голяма горила. Китай се развива все по-прогресивно. Разликите сред евразийските стопански системи и Китай към този момент са съвсем изравнени и може би ще следим повече конфликти сред Москва и Пекин главно развиването на Централна Азия.

Българска национална телевизия: Като наблюдаващ и Черноморския район, България е попадала във вашия периметър на полезрение. Как ще оцените нашата обстановка през днешния ден - сред загатна за някогашен спътник на Съюз на съветските социалистически републики, а в този момент част от НАТО и Европейски Съюз?

България е невероятна страна и вашият принос към Европейски Съюз е доста важен. Единственото нещо, което задържа страната в развиването ѝ е остатъчното съветско въздействие. Ако то бъде преодоляно, България би могла да се възползва от всички изгоди от участието си в Европейски Съюз и смятам, че бъдещето ви е ярко.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР