Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% през първата половина на

...
Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% през първата половина на
Коментари Харесай

Петролът поскъпва, след като Китай постепенно премахва въведените Covid локдауни



Петролните фючърси нарастват с към 1,5% през първата половина на търговията в сряда, компенсирайки спада с 2% от вторник предвид на очакванията за възобновяване на търсенето в Китай, защото азиатска страна стартира да облекчава някои от строгите си ограничавания поради Covid-19 и чака да се върне към " естествен живот " на 1 юни.

Фючърсите на нефт Брент с доставка през юли нарастват към 12.00 часа българско време с 1,5% към 113,60 $ за барел, откакто през вчерашния ден поевтиняха с 2% към 112,00 $, само че преди този момент нарастнаха за малко до 115,70 $ - най-високо ценово равнище от 24-и март.

Юнските фючърси на американския лек недопечен нефт WTI пък нарастват с 1,7% към 114,40 $ за барел, отправяйки взор към вчерашния връх към 115,56 $ - най-високо ценово равнище от 9-ти март.

Графика на нефт Брент (в долари за барел)



Във вторник китайският мегаполис Шанхай реализира своя дълго чакан стадий от три поредни дни без нови случаи на Covid-19 отвън карантинните зони и управляващите в града изложиха проекти за преустановяване на локдуна, който продължи повече от шест седмици.

" Локдаунът в Шанхай, което е в действие от края на март, натежа доста върху търсенето на нефт в Китай. Преработката на недопечен нефт в Китай спадна до 12,6 милиона барела дневно през април, което беше най-ниското равнище от март 2020 година, т.е. по време на първите локдауни поради ковид ", разяснява Карстен Фрич, стоков анализатор в Commerzbank.

Разхлабването на противопандемичните ограничения обаче допуска, че в скоро време Китай още веднъж ще усили вноса на нефт и на други горива, което е причина за засилен търсене и повишение на петролните цени.

В същото време добивът в Русия спадна през април с близо 9%, което е с 1,28 милиона барела дневно под контрактуваната от " ОПЕК + " индустриална квота. Спадът на съветския рандеман е реалност, откакто локалните производители започнаха да затварят някои петролните кладенци, защото купувачите на Запад заобикалят от ден на ден съветския недопечен нефт на фона на войната в Украйна.

Подкрепа за днешното повишаване на черното злато оказват и оповестените нощес данни на Американския петролен институт (API), показващи спад на складовите петролни ресурси в Съединени американски щати за седмицата до 13 май с 2,45 млн. барела. Твърди се, че запасите в огромният петролен хъб " Кушинг ", Оклахома, са намалели с 3,07 милиона барела. Запасите от бензин пък се намалиха през последната седмица с 5,1 милиона барела, до момента в който запасите от дестилати набъбнаха с 1,08 милиона барела, съгласно данните на API.

Междувременно повишаването на петрола може да бъде лимитирано в известна степен от информации, че Съединени американски щати разрешават на компанията Chevron да договаря лицензи за нефт с националния производител на Венецуела, като краткотрайно се отстранява американската възбрана за реализиране на сходни полемики.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР