За трета поредна година вчера мездренското село Царевец бе домакин

...
За трета поредна година вчера мездренското село Царевец бе домакин
Коментари Харесай

Фестивал на сапуна се проведе в мездренско село

За трета поредна година през вчерашния ден мездренското село Царевец бе хазаин на Фестивал на сапуна, научи BulNews.  Традиционният за селото поминък е вписан в листата за нематериално културно завещание на ЮНЕСКО.  84-годишната Венета Коцева, с чиято помощ е възобновен занаятът, показа рецептата - благина, соде и вода. Благината е мехлем от прасето и всичко това, което не става за ястие, изясни Венета Коцева.
По думите й варенето може да отнеме и часове, а процесът би трябвало добре да се познава, тъй като може и да не се изкара сапун. Готовият артикул се оставя едно денонощие да стегне и се реже на калъпи с конец, завързан за две дъсчици. Не може да се употребява незабавно, с цел да не получи човек алергична реакция. Оставя се на тавана в къщата да съхне няколко месеца и чак тогава е подготвен, обясниха локални поданици.
На центъра на селото бе проведена уличка на занаятите, в която със свои творби участваха и поданици на прилежащи села. Празникът продължи с възстановки на локални традиции и национални хора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР