Петролните фючърси поскъпват с между 4% и 5% към края

...
Петролните фючърси поскъпват с между 4% и 5% към края
Коментари Харесай

Петролът поскъпва с над 4% към най-високи ценови нива от края на август

Петролните фючърси нарастват с сред 4% и 5% към края на петъчната търговия, достигайки най-високи ценови равнища от завършек на август насам предвид на възобновени спекулации, че Китай може в скоро време да разхлаби строгите си Covid ограничавания, което да съживи растежа на втората по мощ международна стопанска система, която е и най-големият вносител на нефт, съобщи БНР.

Декемврийските фючърси на американския лек недопечен нефт нараства с 5% към 92,50 $ за барел, а януарските фючърси на нефт Брент - с 4% към 98,50 $ за барел за пръв път от последните дни на август, като и двата вида фючърси са на път да приключат на облаги за трета поредна седмица.

Основна поддръжка за това възходящо придвижване оказват продължаващите спекулации за облекчение на досегашната политика на Китай за " нулев Covid ".

" Уолстрийт джърнъл " заяви в петък, цитирайки голям брой неназовани източници, че Цзън Гуан, който преди беше основен академик в Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите, е споделил на конференция, че се чака да има " обилни " промени в метода на страната за " нулев Covid " през 2023 година

Политиката на Китай за " нулев Covid " и обвързваните с нея локдауни в редица индустриални мегаполиси в азиатска страна се смятат за един от водещите фактори за задържането на цените на суровия нефт през 2022 година към и под 100 $ за барел.

Цените на петрола се покачват в петък, защото " търговците в последна сметка мислят за Китай по-скоро като за мотор на повишаване на търсенето в даден миг през идната година, когато отварянето на втората по мощ международна стопанска система се форсира, а не като за настоящ еволюционен мотор на слабото търсене. С други думи, светлината в края на тунела на политиката на " нулев Covid " е по-привлекателна от днешната мрачна вероятност “, разяснява Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management.

Отслабването на щатския $ на валутните пазари през последни дни също способства за повишаването на значимата енергийна суровина, както и влязлото в действие от началото на ноември решение на картела " ОПЕК + " за взаимно редуциране на петролното произвеждане с 2 млн. барела дневно.

Междувременно " Уолстрийт джърнъл " заяви, Съединени американски щати и техните съдружници са постигнали съглашение за това кои типове продажби на нефт да бъдат обект на така наречен " таван на съветските цени ", когато новите наказания влязат в действие на 5 декември.

Според информацията на финансово издание доставяният по море съветски нефт ще предстои на ценови таван, единствено когато се продава за първи път на купувачи на сушата, което значи, че препродажбите няма да попадат под същия ценови таван.
Посредническите покупко-продажби с съветски нефт, които се правят в морето, ще останат предмет на ценовия таван, до момента в който рафинираните артикули, като бензина, няма да бъдат обек на тази мярка на запада.

" В предишното Русия отправяше предизвестия, че няма да се стреми да съблюдава каквито и да било изкуствени тавани на цените и би била подготвена вместо това да понижи производството и износа си “, означи Роби Фрейзър, управител световни проучвания и разбори в Schneider Electric, оповестява организация MarketWatch.

" Това рискува да насочи пазара към територия с незадоволително предложение и то в миг, когато складовите ресурси остават ниски “, уточни той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР