PetroChina International Corp Ltd отбеляза важен етап в интернационализацията на

...
PetroChina International Corp Ltd отбеляза важен етап в интернационализацията на
Коментари Харесай

Китай влезна в историята с първата покупка на петрол с дигитална валута

PetroChina International Corp Ltd означи значим стадий в интернационализацията на китайската валута, като подписа първата договорка със недопечен нефт в цифрови юани (e-CNY) на Шанхайската борса за нефт и природен газ (SHPGX).

Въпреки че точната стойност на договорката и самоличността на продавача остават неразкрити, този ход е в сходство с самодейността на SHPGX да извърши директивите на общинското държавно управление на Шанхай за потребление на e-CNY в трансграничната търговия.

Борсата има за цел да усъвършенства каналите за търговия и разплащане за световните субекти, като предизвиква по-ефективните пазарни взаимоотношения. Освен това се чака това развиване да ускори интернационалните вложения на китайския пазар. Главният икономист на CITIC Securities, Минг Минг, акцентира основната роля на e-CNY за напредъка на трансграничните разплащания и световното приемане на RMB.

Тази транзакция следва неотдавнашната договорка с полутечен природен газ (LNG), уредена в юани сред China National Offshore Oil Corp и френската Engie. В рамките на съглашението Engie ще достави 65,000 метрични тона полутечен природен газ на CNOOC през ноември.

През септември юанът резервира позицията си на петата най-използвана международна разплащателна валута по стойност, заемайки пазарен дял от 3.71%, което е връх по данни на Обществото за международна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Трансграничните разплащания в юани по настоящата сметка за първите три тримесечия на годината набъбнаха с 35% на годишна база до 10.16 трилиона юана ($1.39 трилиона), както заяви Китайската национална банка.

Въпреки известна волатилност интернационализацията на юана остава постоянна, което демонстрира възходящо международно самопризнание на валутата. Този прогрес може да се отдаде на удобните политики, подкрепящи трансграничните разплащания в RMB, и на стабилната парична политика на Китай.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР