Петрич. Петрич отбеляза тържествено 106-ата годишнина от освобождението на града

...
Петрич. Петрич отбеляза тържествено 106-ата годишнина от освобождението на града
Коментари Харесай

Петрич отбеляза тържествено 106-ата годишнина от освобождението на града от османско робство

Петрич. Петрич означи тържествено 106-ата годишнина от освобождението на града от османско иго. Празничната стратегия стартира с историческа възстановка, която се организира на поляната до храм „ Св. Илия ” в квартал „ Виздол ”. След края ѝ през града мина шествие, в което се включиха всички участници във въсзстановката. То продължи до централния площад на града, където стартира концерт с присъединяване на национални реализатори и сформира от Община Петрич. Специални посетители на честването бяха Бойка Дангова, Росица Кирилова и Орлин Горанов. След края на музикалната стратегия от постройката на Общинска администрация Петрич до центъра потегли друго шествие, което бе предвождано от Националната гвардейска част. В него се включиха още ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Община Петрич Димитър Бръчков, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, регионалният шеф Бисер Михайлов, депутати, кметове на прилежащи общини, представители на общинските препоръки в Петрич и Сандански и доста други. Крайна точка на шествието бе централният площад, където се организира тържествена заря – инспекция. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева одобри рапорта на командващия майор Илиян Илиев. В словото си пред присъстващите тя съобщи, че през днешния ден е необикновен ден в най-новата история на Петрич и цяла Пиринска Македония, тъй като през днешния ден скланяме глави пред подвига на героите, принесли в жертва пред олтара на Отечеството живота и въжделенията си за независимост, тъждество и приятелство. „ Тази вечер ни събира 106-годишнината от победоносната Балканска война и освобождението на Петрич. Тази война активизира чутовна национална сила и всеобщ напредък, пред който днешните ни житейски тегоби наподобяват оскъдни и мимолетни ”, сподели още Цвета Караянчева. Тя добави, че свещената Балканска война е война за национално самоопределение, война за правото да сме свободни със предпазени граници и почтено бъдеще.
От своя страна кметът на Община Петрич Димитър Бръчков уточни, че преди 106 години в Петрич отекват стъпките на капитан Никола Парапанов. „ Това са стъпките на свободата ни. Една неправда е унищожена, а България си връща и последното парченце земя. Всяка достолепна история се написа с подвиг, храброст, идеали ”, уточни кметът. Той добави, че една история постоянно въодушевява за нови хоризонти и нови върхове, а историята на Петрич ще продължава да споделя за една неотстъпчивост, увереност, горделивост и разгорещен национализъм. Димитър Бръчков честити празника на всички поданици на общината, обръщайки се към тях с зов да бъдат будни жители, които тачат своята история.
В края на тържествата бяха поднесени венци в символ на благодарност пред паметника на освободителя на Петрич капитан Никола Парапанов. Тържествата бяха почетени от стотици поданици и посетители на Община Петрич. Председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подари на кмета Димитър Бръчков плакет от годината на европредседателството на България.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР