Петков: Акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще подейства дисциплиниращоВсяка една система,

...
Петков: Акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще подейства дисциплиниращоВсяка една система,
Коментари Харесай

Петков: Акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще подейства дисциплиниращо

Петков: Акцията против подправените ТЕЛК-ове ще подейства дисциплиниращо
Всяка една система, колкото и да е съвършена, може да има дефицити и злоупотреби при нейното използване. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков във връзка разследваната от Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Национален осигурителен институт незаконна скица с подправени решения на ТЕЛК, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Според министър Петков, дейностите на прокуратурата ще „ работят дисциплиниращо на всеки, който се пробва да изкара пари “ от сходна скица. Социалният министър напомни, че още през 2017 година е предложил да бъде променено законодателството, с което да се вкара нова „ експертиза за продуктивност “, само че концепцията му не е получила политическа поддръжка, както и поддръжка от страна на организациите на хората с увреждания.

На конференция в министерството Бисер Петков показа и настояща информация за осъществяването на новото законодателство за хората с увреждания. За интервала 1-21 януари 50 336 души с трайни увреждания са подали заявление за приемане на месечна финансова поддръжка,
 Според министър Петков, дейностите на прокуратурата ще „ работят дисциплиниращо на всеки, който се пробва да изкара пари “ Според министър Петков, дейностите на прокуратурата ще „ работят дисциплиниращо на всеки, който се пробва да изкара пари “ / БГНЕС
От 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов тип месечна помощ. Финансовата поддръжка ще размени до момента изплащаните месечна добавка за обществена интеграция и обществената пенсия за неработоспособност, изплащана към различен тип пенсия в размер на 25%. Размерът на месечната финансова поддръжка зависи от степента на увреждане и се дефинира по отношение на линията на беднотия в България, която за 2019 година е 348 лева и се актуализира годишно.

Заявление би трябвало да подадат хората с трайни увреждания с 50 и над 50%, които не са получавали месечна добавка за обществена интеграция, посочи министър Петков.

За да получат новата финансова поддръжка, считано от 1 януари 2019 година, тези хора би трябвало да подадат заявление по пример в Дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес. Заповедта за разпределяне на месечна финансова поддръжка се издава в период до края на месеца, идващ месеца на подаване на документите.

Влезлите в действие до 31 декември 2018 година самостоятелни административни актове за разпределяне на месечна добавка за обществена интеграция се преобразуват служебно от Агенцията за обществено подкрепяне в месечна финансова поддръжка. В случай, че месечната финансова поддръжка е в по-малък размер от изплащаната до влизането в действие на закона, се отпуска по удобната за лицето.

Размерът е диференциран в 5 групи съгласно степента на увреждането: От 50 до 70,99% - 7% от линията за беднотия или 24,36 лева.; От 71 до 90% - 15% от линията на беднотия или 52,20 лева.; Над 90% - 25% от линията на беднотия или 87 лева.; Над 90% с избрана непозната помощ, които получават пенсия за неработоспособност или общо заболяване – 104,40 лева.; Най-много може да бъде 198,36 лева

„ В най-лошия случай размерът на поддръжката ще се резервира, а в най-хубавия – ще се усили “, акцентира още общественият министър.

Финансовата поддръжка се изплаща от АСП до края на месеца, идващ месеца, за който се отнася. Помощта за януари ще се заплати през февруари. Плащането се прави по определен от лицата метод – посредством пощенските клонове или по банков път. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР