Петият Висш съвет за сътрудничество между Гърция и Турция ще

...
Петият Висш съвет за сътрудничество между Гърция и Турция ще
Коментари Харесай

Ердоган ще посети Гърция

Петият Висш съвет за съдействие сред Гърция и Турция ще заседава в Атина на 7 декември, съобщи гръцкото Министерство на външните работи, представено от АНА-МПА. В срещата в гръцката столица ще взе участие и турският президент Реджеп Ердоган.

Първоначално беше планувано срещата, в която ще взе участие и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, да се организира в Солун, припомня електронното издание на в. „ Катимерини “. Изданието отбелязва, че главните аргументи за смяната на местоположението са организационни.

Гръцкият министър-председател загатна идната си среща с Ердоган в изказване от Германия през вчерашния ден, където през днешния ден ще беседва с немския канцлер Олаф Шолц. 

„ С Турция се договорихме за пътна карта за нормализиране на двустранните си връзки, с цел да насърчим позитивната стратегия. Убедихме Турция, че предходното ѝ ревизионистично отношение към Гърция е било извънредно контрапродуктивно “, съобщи Мицотакис.

Той разясни, че през последните месеци се следи „ разведряване “ в гръцко-турските връзки. За къс интервал Мицотакис към този момент два пъти се срещна с Ердоган. 

„ Очевидно е, че категорично не съм склонен с мненията му по отношение на „ Хамас “, само че това не е причина да не го поздравявам в Гърция след малко по-малко от месец, когато ще обсъдим двустранните ни връзки. В интерес на всички ни е спорът сред Израел и " Хамас " да не ескалира “, означи министър-председателят.

Гръцкият външен министър Йо́ргос Герапетри́тис също съобщи от Брюксел, че страната му ще работи по „ добросъседството “ с Турция малко по малко, тъй като не е елементарно да се работи по едно и също време по всички въпроси, написа АНА-МПА.

Вчера беше извършена първата среща на делегациите по ограниченията за създаване на доверие, която се състоя четири години след последните договаряния, сподели Герапетритис.

Той означи, че „ без да сме наивни “ Гърция и Турция могат да приказват като съседи. Министърът също по този начин акцентира значимостта на отворените канали за връзка с Турция. 

„ Имаме фундаментални разлики и в този момент е явно, че със обстановката в Близкия изток отправната ни точка е изцяло друга. Но истината е, че сме обсъждали двустранните си връзки и бъдещето на нашите нации “, сподели той.

Накрая той акцентира, че е един от хората, „ които не имат вяра в бездействието. Искам да разисквам нещата, даже да са доста сложни, даже да не сме съгласни с тях “, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР