Петият сезон на Литературни маршрути на фондация Прочети София продължава

...
Петият сезон на Литературни маршрути на фондация Прочети София продължава
Коментари Харесай

Фондация "Прочети София" организира три нови литературни маршрута през юли

Петият сезон на " Литературни направления " на фондация " Прочети София " продължава през юли с още три нови разходки. Всяко издание на " Литературни направления " включва поредност от турове с разнообразни водещи и на разнообразни тематики, които обрисуват самобитна литературна карта на града.

На 05 юли от 18:30 ч. поетесата, книжовен историк, документалист и есеист Катя Зографова ще ни преведе през " Разместената София на Смирненски. Хумористична картография, етнография и социология на града ". " Литературният маршрут " ще стартира от градинката пред Регионален исторически музей София (сградата на някогашната Централна минерална баня, пл. " Бански " 1) и ще приключи в къщата музей на Христо Смирненски, която ще бъде отворена и изцяло налична за публиката на събитието. Маршрутът е отдаден на две годишнини - 125 година от рождението и 100 година от гибелта на Христо Смирненски.
" С тази разходка ще изпълним предизвикването на един непредвиден, некнижен, обществено достоверен, underground облик на града, основан от Слънчевия Юноша на българската лирика! Софийската " карта " на Смирненски коренно размества " центъра " и " периферията "... Неговият Ючбунар е по-интересната, по-пъстра, изпълнена с повече сили, от време на време даже по-европейска част на София от претенциозния, само че излъган искра на " жълтите павета ", по които крачат властниците ориенталци, актуалните " паши ", служителите и проститутките, жалките " елити ", банкерите с кръвожадни имена като " Людоедов ", споделя Катя Зографова.

В къщата музей на Христо Смирненски, чиято уредничка е Елена Алекова, ще забележим още част от плана на Силвия Пешева и Милена Илиева " Видеоарт тълкования на българско поетическо завещание ". Първата интерпретация е върху стихотворението " Приказка за достойнството " на Христо Смирненски. Целта на плана е да сплоти лирика, спектакъл, актьорско майсторство, музика, изобразително и образно изкуство и да сътвори актуален прочит на българска класическа лирика. Той е осъществен с поддръжката на Столична община, продуцент: " Ами да ".

 Къщата-музей Къщата-музей " Христо Смирненски " отвори за гости след 18 години спиране

Само три дни по-късно на 08 юли за първи път ще се организира и " Литературен маршрут на Витоша ". Той ще стартира в 11:00 ч. от хижа " Алеко ". Водещ и създател на маршрута ще бъде Миглена Николчина - професор в Катедра по доктрина на литературата към СУ " Св. Кл. Охридски " и създател на книги с белетристика, лирика, теоретични и литературно-исторически проучвания.
" Пеш обходих слънчевата система " - твърди финландската поетеса Едит Сьодергран. За ходенето пеш със средствата на изкуството и собственокрачно, тази разходка ще ни придвижва от Петрарка до британските романтици, от Каспар Давид Фридрих до Николай Рьорих, от детските приказки до " Вълшебната планина " на Томас Ман, от Иван Вазов до Блага Димитрова и до личните ни общения с планината, тази велика лечителка и учителка ", споделя Миглена Николчина.

Последният маршрут от юлската стратегия е не по-малко ексцентричен от предшестващите го. Той ще бъде отдаден на описа за " Градски четения " - серия от литературни флашмобове, състояли се през 2009-2010 година За смисъла на тези литературни начинания ще опише Камелия Спасова, която е доцент по антична и западноевропейска литература в СУ " Св. Климент Охридски ", както и създател на две поетични книги. Литературен маршрут за " Градски четения " (литмоб) " ще се организира на 12 юли от 18:30 ч. с начална точка: двора на Софийския университет, пред Университетска библиотека.
" Това са поредност неочаквани, къси литературни четения, на които всеки чете на глас пред инцидентни минувачи (по площади, в метрото, из улици, в сгради). Не е нужно да сте създател на това, което четете. Не е нужно изобщо да пишете лирика или прозаичност. Трябва просто да прочетете на глас нещо, което ви харесва. Всеки път се афишира прецизен час и място. Няма да има опция за забавяне, тъй като цялото четене общо продължава до 5 минути. Започва някой от уредниците и верижно, един по един, се включват всички искащи, с цел да се доближи до точката на всеобщо по едно и също време четене. Накрая участниците се разотиват ", споделя Камелия Спасова.

Тя прецизира, че всеки, който желае да се включи в сходен формат, би трябвало да пристигна с най-вече една страница текст, която се оставя на мястото след четенето. На страницата е добре да има следното изложение:
- " Градски четения " (литературен флашмоб)
- датата на събитието
- името на създателя и творбата.

През септември " Литературни направления " не престават с поредност от нови разходки. На 16 септември ще бъде и специфичното събитие, отдадено на поета, книжовен критик, публицист и учител - Марин Бодаков. В негова памет фондация " Прочети София " ще възвърне унищожената през 2018 година скамейка във формата на буквата " Ш ", която бе част от плана " Скритите букви ", в който Марин Бодаков участваше. От септември тази година пейката, дружно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде ситуирана и съхранявана в парк Военна академия " Г.С. Раковски ". Поставянето на пейката ще бъде съпроводено от четене и диалог за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР