Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък,

...
Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък,
Коментари Харесай

Какви са обичаите на Разпети петък

Петият ден от Страстната седмица е прочут като Разпети петък, тъй като тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е изключително непоколебим, като църквата не разрешава да се яде и даже да се пие вода.

Исус е разпнат сред двама разбойници и умира в огромни страдания. Хрониките настояват, че на този ден е имало по едно и също време слънчево затъмнение и земетресение.

На Разпети петък се отслужват литургии, на които се напомнят страданията на Христос, който се е трансформирал в жертва за човешките грехове.

В деня, в който Исус Христос е разпнат, не би трябвало да се прави никаква работа и се счита, че хората, които не съблюдават тази заръка, ще бъдат сполетени от огромни несгоди.

Строго неразрешени са и другите веселби. В националните традиции се повелява на Разпети петък да се мине под маса, като по този метод човек алегорично да се очисти от всичките си грехове.

 Християни и разпети петък

Според евангелските текстове на Разпети петък небето и земята са се раздрали, а Слънцето се е скрило, като над цяла Голгота е настъпила цялостна мрачевина.

В католическите църкви на този ден се изнася кръста, което въплъщава носенето му от Христос до Голгота.

В една легенда се споделя, че в петък, когато Христос се качвал към Голгота с големия кръст на плещите, той минал край една жена, която перяла, и ѝ изискал малко вода. Жената обаче вместо вода му дала мръсотия.

По-нататък в различен дом, където пекли самун, дали на Спасителя малко от топлия самун и откакто го изял, Исус споделил: Проклета да бъде дамата, която пере в тоя ден, а благословена оная, която подготвя хляба!

 Обреден самун на Разпети петък

Затова е признато в този ден да не се пере.

В православните храмове на Разпети петък по традиция се издига алегоричен гроб, затрупан с алената плащеница, която се покрива с цветя от християните.

По време на свещенодействие плащеницата се изнася и с нея се прави алегорично циркулиране към храма, като в края на церемонията свещеникът я връща върху символичния гроб.

В националните вярвания се споделя, че в петия ден от Страстната седмица даже птиците не пеят, тъй като страдат за Христос.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР