Петите поредни парламентарни избори в последните две години завършиха, но

...
Петите поредни парламентарни избори в последните две години завършиха, но
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Петите следващи парламентарни избори в последните две години приключиха, само че както за първите две места, по този начин и за третото и четвъртото. Финалните резултати на социологическите организации сочат минимална преднина на ГЕРБ пред ППДБ и пет сигурни участника в 49-ото Народно заседание. Окончателните резултати ще дойдат от ЦИК, където към този момент ще бъдат регистрирани и гласовете от чужбина. Съставянето на постоянно държавно управление ще е мъчно, в това време наблюдаващи започнаха да предвиждат нови предварителни избори през есента.В понеделник, 3 април, от 9 часа, в конферентната зала на столичната Съдебна палата ще стартира финалното събеседване за установяване на български арбитър в Европейския съд по правата на индивида , оповестиха от Министерството на правораздаването.

Петите следващи парламентарни избори в последните две години приключиха, само че както за първите две места, по този начин и за третото и четвъртото. Финалните резултати на социологическите организации сочат минимална преднина на ГЕРБ пред ППДБ и пет сигурни участника в 49-ото Народно заседание. Окончателните резултати ще дойдат от ЦИК, където към този момент ще бъдат регистрирани и гласовете от чужбина. Съставянето на постоянно държавно управление ще е мъчно, в това време наблюдаващи започнаха да предвиждат нови предварителни избори през есента.

В понеделник, 3 април, от 9 часа, в конферентната зала на столичната Съдебна палата ще стартира финалното събеседване за установяване на български арбитър в Европейския съд по правата на индивида , оповестиха от Министерството на правораздаването.

Пресслужбата на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, че от 1 април влизат в действие значими промени в процедурните правила на Общия съд , в това число правила за потребление на видеоконференция, дипломиран електронен автограф към правосъдните актове, установяване на пилотно дело, когато са налице няколко висящи каузи по еднакъв юридически въпрос, и други

Личната интервенция на основния прокурор е довела до преустановяване на делото за обичаното ловно стопанство на водача на ГЕРБ Бойко Борисов - " Паламара " , намиращо се покрай Шумен и до неотдавна ръководено от Бейзат Яхя. Това се споделя в обява на " Сега ", озаглавена ". В друга обява на " Сега " от седмицата - " ", се споделя пък за неуместното развиване на досъдебно произвеждане за полицейски побой зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствения митинг на 10 юли 2020 година
Реклама
//ТОП 3 Европейската прокуратура организира интервенция " Жълти павета " в София , че проверява възможна корупция и корист с европейски средства при провеждането на двете процедури за ремонта на жълтите павета и плана за възобновяване на историческия център на София в зоната към площад " Александър Невски ". В рамките на следствие с кодовото име " Пътят на жълтите павета " са осъществени пет обиска в разнообразни фирмени офиси в столицата, изискани са и документи от Столичната община по отношение на данните за неприятно ръководство на средствата, отпуснати на общината по стратегия " Региони в напредък ", като вредите се правят оценка на минимум 6 млн. лв.. По тези планове са работили " ПСТ груп " и " Трейс груп холд ". Проверката на европрокурорите е почнала през есента на 2022 година, когато беше изработен скандалният ремонт на жълтите павета. Те са се сезирали по медийни изявления.. Две нови тълкувателни каузи на Върховен административен съд По Върховният административен съд с въпрос за резултата на открит спор на ползи при кмет, когато нарушаването е осъществено в предишен мандат. Общото заседание на Върховен административен съд би трябвало да отговори на въпроса използван ли е член 42, алинея 1, т. 11 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, който планува предварително преустановяване на пълномощията на кмета при влизане в действие на акт, с който е открит спор на ползи, само че за нарушаване, осъществено по време на предишен мандат на кмета. По тематиката има единствено две противоречащи си правосъдни решения (съответно за к и ), само че тя е обвързвана със засягане на значими публични ползи и има необятен публичен отзив, се споделя в известието на Върховен административен съд.

По, формирано по, се слага въпросът дали за повишение на място в по-горен сан на арбитър, прокурор или следовател е належащо да са минали три години от предходното повишение в сан. Ново тълкувателно решение на Върховен касационен съд: По изпълнителни каузи, формирани до 26 юни 2015 година, не тече погасителна отминалост, до момента в който трае изпълнителният развой " Погасителната отминалост не тече до момента в който трае изпълнителният развой по отношение на вземането по изпълнителни каузи, формирани до приемането на 26 юни 2015 година на Тълкувателно решение №2/26 юни 2015 година по т.д. №2/2013 година, Общо събрание на гражданските и търговски колегии, Върховен касационен съд ". Това се споделя в ново на двете колегии по отношение на спорна процедура на съдилищата по приложение на предходно тълкувателно решение - Делото е формирано по искане на Висшия адвокатски съвет за решение на спорната процедура, доколкото няма законови правила за влизането в действие и действието на тълкувателните актове. Решението е признато с две особени отзиви на общо 10 съдии.
//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
> > Законопроектът за неплатежоспособност на физическите лица бе допълнен и още веднъж бе пуснат за публично разискване. Той е ангажимент на България по проекта за възобновяване. Как тече дебатът по законопроекта и какви са другите възможности на препоръчаното произвеждане - в коментар на Светла Стойкова, специалист в Съвета по законодателство в Министерството на правораздаването .

> > В специфична позиция Софийският адвокатски съвет остро възрази против текст от плана за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с който на процедура се лимитират правата на обвинения и бранителя му за достъп до доказателствата по делото, по което се разисква задържането под стража. Чрез транспониране на инструкция не може да се лимитират права, които са обезпечени в по-голяма степен във вътрешното законодателство ", се споделя в позицията.
Реклама
> > Съдия Владислава Цариградска се обърна към Съда по правата на индивида, откакто на практика е лишена от право да взе участие в изборите заради дефектните правила, признати от Висш съдебен съвет, а по-късно й е отказано и правото да апелира тези избори с претекста, че нямала юридически интерес. Решението на Страсбург евентуално ще пристигна след края на мандата на идващия правосъден съвет, само че делото е значимо, тъй като се слага въпросът за съдийската самостоятелност в подтекста на ясни европейски стандарти.

> > Дивиденти от чужбина в множеството случаи идват с удържан налог, само че в случай че той е под 5%, би трябвало да се заплати налог до тази ставка. Малко по-различно се дефинира дължи ли се налог или не, ако са дадени пари на доверително ръководство. Доходите от покупко-продажби с финансови активи, направени на контролирани пазари в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, са освободени.

> > Три български кораба още са арестувани в Румъния поради непозволени риболовни уреди и лов на риба в неразрешения интервал. Въпросът е до каква степен важат националните решения за лов на риба на страните членки, които те кардинално имат право да постановат, доколкото в екслузивната икономическа зона на Румъния се съблюдава европейското, а не националното законодателство.
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ
Това приема състав на Върховен касационен съд в решение за развиване на правото, в което за първи път висши съдии дават виждане за приложението на член 116, б. " б " и член 115, б. " ж " от Закона за отговорностите и договорите по негативните установителни искове за недължимост на взимане, предявени от длъжници с претекст за изтекла погасителна отминалост > > Лекс
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР