Петима войници загинаха, единадесет други са изчезнали след нападение в Северно Мали

...
Атака срещу два военни лагера в Северно Мали, поета от
Коментари Харесай

Атака срещу два военни лагера в Северно Мали, поета от въоръжени бунтовнически групи, уби петима войници, докато 11 други са в неизвестност, съобщи армията късно в понеделник.

Армията каза в социалните медии, че е загубила и самолет по време на боевете в град Лере, в района на Тимбукту в Северно Мали.

Около 30 нападатели бяха „неутрализирани“ при нападението в неделя, което според армията е извършено от „терористи“.

Координацията на движенията на азавадите (CMA), съюз от въоръжени групи, доминирани от туареги, които взеха оръжие през 2012 г., търсейки автономия или независимост, пое отговорност за атаката в неделя.

Той също така каза, че е поел контрол над два военни лагера в Lere и е свалил военен самолет.

Това беше най-новата атака срещу позиции на армията в Северно Мали, където през последните седмици се наблюдава възобновяване на активността на въоръжени групи и сепаратисти. По-рано този месец CAM превзе военен лагер в Бурем, разположен между древните градове Гао и Тимбукту.

Въстанието на бунтовниците от 2012 г. проправи пътя за въоръжени групировки, свързани с Ал Кайда, да завладеят по-голямата част от севера, което предизвика военна намеса на Франция и потопи Сахел във война, която уби хиляди.

Подновената военна активност на доминираните от туарегите сепаратисти съвпада с текущото изтегляне на мисията на ООН за стабилизиране MINUSMA, която се изтласква от военното правителство след 10 години разполагане.

Миротворците предават лагерите си на малийските власти, но сепаратистите смятат, че те трябва да бъдат върнати под техен контрол.

Правителството на Мали – което завзе властта след двойни преврати през 2020 г. и 2021 г. – изтласка френските сили за борба с бунтовниците през 2022 г. и мироопазващата мисия на ООН MINUSMA тази година. MINUSMA прехвърли своя лагер Lere на малийската армия преди няколко години, много преди да бъде принудена да напусне страната.

Широко се смята, че Бамако работи с руската паравоенна компания Wagner за разрешаване на проблемите си с несигурността, въпреки че отрича това.

През август експерти на ООН заявиха в доклад, че въоръжената групировка ИДИЛ (ISIS) почти е удвоила територията си в Мали за по-малко от година.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР