Петима карикатуристи получиха званието Майстор на карикатурата по време на

...
Петима карикатуристи получиха званието Майстор на карикатурата по време на
Коментари Харесай

Майстори на карикатурата от цял свят гостуват в Етнографския музей на Пловдив

Петима карикатуристи получиха званието " Майстор на карикатурата " по време на Деветото интернационално биенале в Етнографския музей. Темата " Богатство и лепта " събра вижданията на създатели от 36 страни от Европа, Азия, Африка и Америка. Сред наградените са са създатели от Балканите и Украйна.

Пловдив

Карикатурното биенале в Пловдив води своето начало от 2001 година. Интересът към проявата с годините се усилва и по време на деветото издание в нея се включиха 97 създатели с 260 произведения.
Цоко Пеев - сдружение на пловдивските карикатуристи:
" Карикатурата е нещо като есперанто, целия свят би трябвало да я схваща и да се направи за повече хора и колкото повече хора схващат една подигравка, толкоз по-ясно е посланието. "
Времето на социализма е предразполагало креативното мислене на създателите, които се опитвали " по езоповски " да показват отношението си към света.
Цоко Пеев - сдружение на пловдивските карикатуристи:
" Социализмът раждаше такива хора, които би трябвало да мислят по различен метод, да рисуват едно или да мислят едно обаче да не го показват толкоз ясно, просто единствено да подсказват какъв е казуса. Сега демокрацията дава опция да каже на всеки каквото му е. "
Днес огромна част от художниците основават политечски карикатури в отговор на дейностите на водещи политици.
Цоко Пеев - сдружение на пловдивските карикатуристи:
" Никоя страна, никой политик не приема задушевно, само че множеството са задоволително възпитани и лицемерни, с цел да ги одобряват. "
Следващото биенале ще събира създатели от целия свят през 2019-а година, когато Пловдив е Европейска столица на културата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР