Пети ден продължават усилията за преодоляване на последствията от Конвои

...
Пети ден продължават усилията за преодоляване на последствията от Конвои
Коментари Харесай

След земетресението: Български спасителен екип намери оцелял под руините


Пети ден не престават напъните за превъзмогване на следствията от Конвои от военни тирове, профилирани погребални коли и филантропична помощ пътуват към засегнатите региони.

В издирването на оживели с изключение на турските управляващи и гражданската отбрана в страната, вземат участие и избавителни екипи от България. Един от тях откри оживял под руините.

Щастлива вест беляза напъните на българските спасители в Антакия. Куче на планинската избавителна работа откри оживяла под тоновете бетон. След 84 часа под руините дамата е избавена.

„ В тази постройка бе засечено с термокамера, че е допустимо да има живи хора. Кучетата съумяха да маркират точното място, дамата бе на относително налично място. Местните екипи съумяха да пробият до нея и тя беше избавена “, изясни лидерът на избавително куче към БЧК Атанас Уков.

В Антакия магазините не работят, няма вода и ток, а някои бензиностанции са превърнати в филантропичен пункт за помощи. Храна и медикаменти се раздават на улицата.

Напрежението пораства. Близките на хората под руните описват, че помощта от гражданската отбрана на Турция не стига до тях и страната не работи задоволително по търсенето на оживели.

„ Тук идват хора със личните си лопати да копаят, само че гражданската отбрана не ги позволява, ние да тръгнем с голи ръце да ги вадим, ще го създадем, само че не ни дават “, съобщи Зерин Тухтакая.

В дребните обитаеми места в Хатай към момента търсят оживели. В Бекташлъ в неопределеност са трима. Айше Мерт е измежду дребното оживели.

„ Бяхме аз и майка ми и ѝ споделих: „ Мамо, става земетресение, тя ми отвърна - ти си легни и чети молебствия. Чу се тон по-късно - къщата рухна, помощ, елате, помощ “, сподели тя.

Помагат ѝ съседи и близки, измежду тях ѝ Хале Мерт.

„ С татко ми влязохме и безусловно три секунди, откакто се махнахме оттова, падна тухла “, описа тя.

От разнообразни доброволчески асоциация оказват помощ с камиони с филантропична помощ.

„ Около 10 тира с филантропична помощ сме докарали. Носим артикули, памперси, вода. Изградихме палатки тук-там, има най-вече потребност от палатки сега “, изясни Ахмед Доурул.

Засегнатите селища опустяват, а на входовете и изходите им се образуват километрични опашки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР