Петчленен състав на Върховния административен съд отмени определение по административно

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени определение по административно
Коментари Харесай

ВАС ще гледа дело за ограничението за движение на мотопеди до 50 км/час

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира определение по административно дело № 1535/2023 година и върна делото на същия тричленен състав на съда за продължение на съдопроизводствените дейности. С него без разглеждане е била оставена тъжба на физическо лице срещу член 73, ал.1 в частта от Правилника за използване на Закона за придвижването по пътищата. С наредбата е въведено ограничаване на скоростта в обитаемо място – 50 км/ч., и отвън обитаемо място – 50 км/ч. за пътни транспортни средства категория " М “. Това са мотопеди и дву- или триколесна МПС с размер на мотора до 50 куб.см., оповестиха от Върховен административен съд.

Петчленният състав приема, че жалбоподателят има юридически интерес да апелира наредбата, без значение дали той е притежател на такова пътно транспортно средство или не. За да има едно лице юридически интерес да оспорва подзаконов нормативен акт, е задоволително да съществува бъдеща опция неговите права и законни ползи да бъдат наранени.

В свое решение по конституционно дело № 11 от 2006 година Конституционният съд приема, че дейна легитимация имат всички правни субекти в случаите, когато подзаконовият акт директно визира права, законни ползи или основава отговорности за тях. Съгласно решението, нормата на член 186, алинея 1 от Административнопроцесуалния кодекс планува и опция за правосъдно обжалване от страна на жители и юридически лица постоянно, когато административният нормативен акт може да наруши права, законни ползи, да сътвори отговорности за тях, както и да бъдат наранени права в бъдеще.

Поради това обжалваното определение на тричленния състав на Върховен административен съд е анулирано, а делото върнато на тричленния състав за продължение на съдопроизводствените дейности.

Определението по административно дело №5616 от 2023 година е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР