Петър Лесов е най-младият български олимпийски шампион. Става първи на

...
Петър Лесов е най-младият български олимпийски шампион. Става първи на
Коментари Харесай

Олимпийският шампион Петър Лесов: Шоу договорката на Кубрат Пулев, битката на бокса с лакрос и софтбол, сълзите и… смъртна присъда

Петър Лесов е най-младият български олимпийски първенец. Става първи на планетата единствено на 19 години – в Москва 1980 година. В спортната си кариера има малко медали, само че всички златни – две европейски трофеи (1981, 1983), една международна купа за младежи (1979) и три златни медала на шампионата Странджа. Говорим с Петър Лесов по няколко мотива – предлагането боксът да бъде изключен от олимпийското придвижване, миналата година и за последния пердах на Кубрат Пулев.

Ето какво сподели Петър Лесов пред екипа на:

-Господин Лесов, в последните няколко дни надвисна заплаха боксът да бъде изваден от Олимпийските игри през 2028 година. Какъв е вашият коментар?
-Това е цялостна нелепост! Все отново мисля, че в последна сметка ще се реализира някакво единодушие и нещата ще се оправят. МОК и АИБА ще си подадат ръце и боксът ще бъде на Игрите през 2028 година. Не знам какъв е чак толкоз казусът, с цел да не могат да намерят помирение между тях. Боксът и щангите са едни от създателите на олимпийските игри, срамотия е да бъдат изключени!

-Всъщност, боксът получи период до 2023 година да реши проблемите си и е изцяло допустимо да бъде оставен за Игрите през 2028 година.
-Да, да тъкмо по този начин. Затова споделям, че се надявам и имам вяра, че нашият спорт няма да бъде изваден, в случай че бъдат решени проблемите. Поне аз за себе си имам няколко аргумента в интерес на бокса, даже и да виждам по-безпристрастно. Нашият спорт сигурно е по-атрактивен, в сравнение с да гледаш скално катерене… Има повсеместност, практикува се по целия свят. Кажете ми какъв брой африканци карат сърф, играят бейзбол или скуош. Ето с такива спортове боксът ще би трябвало да се пребори, с цел да взе участие на Игрите през 2028 година.

-Да, тъкмо по този начин – боксът ще спори с бейзбол, софтбол, скуош, лакрос, крикет и поло за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година, като към този момент бе решено, че през 2024 година ще бъде част от Игрите.
-Вие изброихте такива спортове, че нямам думи… Ами тогава да вършат и художествена гимнастика за мъже и да завършваме. Ясно е на всички, че тези новите съвременни спортове, за които приказваме, са американски или там ги практикуват. И те натискат да ги има на Игрите. Обаче ми е необичайно поради бокса, тъй като американците са доста мощна нация в нашия спорт. Десетилетия Америка е мястото за професионалния бокс. И още един мотив – погледнете Русия, Китай, Индия, африканските страни – всички те практикуват бокс. Ако го отстранен, това значи да лишиш половината свят от този спорт, което значи и телевизионни права, доходи и така нататък Така че си мисля, че Международният олимпийски комитет въпреки всичко ще прегледа случая и от тази позиция.

-А какви са проблемите в бокса, за какво се стигна дотук?
-Истината е, че има много тресчици за дялане в съдийството. Но съгласно мен колкото и да се мъчат, мъчно биха се справили с този проблем. Просто, тъй като съдиите са хора, а те могат да отъсдят, както си желаят. Има доста рефери от арабските страни, които са доста слаби и елементарно влизат в играта, в случай че ме разбирате защо загатвам. Това е един от големите проблеми.

-Вие нееднократно сте се оплаквали от съдиите на огромни надпревари?!
-Не знаете какво беше на последните две международни шампионати и на Олимпиадата в този момент в Токио (тук прави пауза и се разплаква). Това е смут! Ние искахме да стопираме с бокса, само че взехме решение, че би трябвало да потвърдим, че сме положителни и съм уверен, че в Париж 2024 година ще се оправим. Станимира искаше да стопира, само че е хубаво, че хората ни поддържат. След загубата й незабавно ни се обади Стефка Костадинова, която сподели и на Станимира, че е имало доста спортисти в историята, които не са съумели от първия, даже от втория опит. И че нейната Олимпиада ще бъде в Париж.

-Може би тогава няма смисъл да ви запитвам за отиващата си 2021 година?
-Истината е, че не съм удовлетворен. Да, участвахме на Олимпиадата със Станимира Петрова, само че липсва ли медала при нея… (прави пауза). Просто не съм удовлетворен.

-Преди няколко дни Кубрат Пулев взе участие в нов тип по-скоро шоу – мач против ММА играч. Какви са усещанията ви?
-Всичко е предварителна сделка. Всичко е за пари.

-Но пък видяно от негова позиция за какво да не завоюва, в случай че има сходно предложение?!
-Да, да – изцяло съм склонен. Поканили са го, дано отиде и да си вземе парите. Те тъй като знаят, че към този момент е завършил и го канят в такива шоу стратегии. Нали не си мислите, че в случай че беше против някой сериозен войник, щеше да се съгласи. Тук просто нещата са уговорени авансово за публиката. В Америка обичат зрелището.

-А вие имахте ли късмет да останете в чужбина по време на дейната ви кариера на боксьор?
-Предложиха ми да остана в Италия още през 1983 година и да стана експерт. Тогава спонсорът на концерна Пума пристигна и ми предложи контракт, а аз единствено погледнах сумата и онемях! Тогава обаче бях офицер в България, таман себеше родил синът ми, беше на 3-4 месеца. Ако бях останал, непосредствено ми издаваха смъртна присъда. Офицер, избягал в чужбина – по това време последствията бяха тъкмо такива. А и тук оставаха родителите ми, роднините ми – щяха да ги подгонят. В Америка също съм имал оферти. Имахме мачове против тях, загубихме 3:8 срещи, само че аз завоювах моята. Тогава също ми предложиха да остана. Нямаше по какъв начин сходно нещо да се случи в разгара на социализма. На всяко съревнование с нас пътуваха хора от службите. Веднъж заговорих един българин, земляк, който беше останал в чужбина. След диалога нашите хора от службите незабавно ме придърпаха да ме питат – какъв е този, с който приказвам, да не съм смеел повече да приказвам с тези хора.

-Сега какво ви следва с женския народен тим по бокс?
-Качваме се на лагер на Белмекен на 10 януари. Знаете, че изместиха международното състезание по бокс. Първо беше за този декември, по-късно го изместиха за месец март следващата година, а в този момент последно ще се организира през май. Така че откакто приключим лагера на Белмекен, ще слезем и незабавно ще участваме на Републиканското състезание. В края на февруари е шампионата „ Странджа “. След това ще търсим противници за спаринги до Световното. Хубавото е, че АИБА реши за първи път на Световното за дамите да раздаде награди, каквито дава за мъжете. Така за златен орден на Световното състезание победителката получава 100 000 $, сребърен – 50 хиляди $, а двата бронзови медала ще бъдат премирани по 25 хиляди $. Това ще бъде още по-сериозен тласък за всички участнички.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР