Петър Драмов "УниКредит Булбанк" АДНапрежението от предизвиканата от Доналд Тръмп

...
Петър Драмов "УниКредит Булбанк" АДНапрежението от предизвиканата от Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Инвеститорите играят на сигурно

Петър Драмов
"УниКредит Булбанк " АД


Напрежението от провокираната от Доналд Тръмп комерсиална война с Китай продължава да тлее и да стряска съня на вложителите. Точно когато сключването на съглашението изглеждаше все по-вероятно, се появи новината, че Поднебесната империя не счита,че е допустимо подписването на каквото и да е съглашение в обозримо бъдеще. Китайците не са по този начин припрени, както американците и умеят да чакат. Най-вероятно те подчертават на това, че съглашение може и да има, само че не с Тръмп, т.е. ще изчакат президентските избори и встъпването в служба на възможен нов президент през януари 2021 година. Ето за какво вложителите ще не престават да играят на несъмнено, влагайки активите си в постоянните държавни скъпи бумаги и в злато, повишавайки цените им.

Станахме очевидци на единодушие сред централните банкери. Нека да напомня, че в интервала 2012-2014 година главните лихви на Съединени американски щати и Европа бяха равни и бяха тъкмо 0.00 %. В интервала от 2014 до 2018 година ЕЦБ намаляваше лихвата - до минус 0.40%, а ФЕД от края на 2015 година до края на 2018 година я повишаваше до 2.25 на 100. Сега те работят в унисон. Понижават главната рента и подхващат количествени удобства за банковата система в взаимни старания за попречване на корав конфликт със задаващата се криза. ФЕД понижи за трети следващ път през тази година и все с по 25 базисни точки границите, в които базовата лихвата може да варира до 1.50 до 1.75 %. Успоредно с това централната банка предприе интервенции на пазара, с цел да подкрепи ликвидността на междубанковия пазар, който на няколко пъти през последния месец сподели очевидни признаци на уязвимост. Европейската централна банка също възобновява количествените удобства.

Два фактора - усилените страхове, че комерсиалното напрежение скоро няма да откри позволение, и подплатени с задоволително пари, давани от централните банки, оказаха мощен подтик на покупките на държавни дългови бумаги и злато.
Цената на американските 10-годишни облигационни държавни излъчвания се увеличи внезапно с над 2 $ през миналата седмица, а доходността им се намали с 15 базисни точки до 1.65% на годишна база. Немските им "колеги " нарастнаха единствено с 1 евро, а доходността им се намали с 10 базисни точки - до минус 0.45 %. Цената на златото също е в напредък през последните дни, пробивайки равнището от 1500 $ за тройунция към този момент цялостен месец.

Разнопосочно беше държанието на цените на 10-годишните бумаги на страните от Централна и Източна Европа. Полските поевтиняха, а румънските нарастнаха. Носената от тях рентабилност е надлежно 0.05% и 0.13 на 100.
От българските еврооблигационни излъчвания нарастна само най-дългосрочната - с падеж 2035 година. Тя се договаря с 30 евроцента по-скъпо по отношение на предната седмица. По-евтино се договарят всички останали български излъчвания, търгувани на интернационалните финансови пазари. Цените на тези с падежи 2028 и 2027 отстъпиха с по 10 евроцента, а доходността им леко се увеличи с по 1 базисна точка надлежно до 0.04% и 0.00% годишно. Цените на останалите ни излъчвания - с падежи 2024 година, 2023 година и 2022 година, също се намалиха с по 10 цента, а доходността им се увеличи и те към този момент носят на купувачите възвръщаемост надлежно от минус 0.10%, минус 0.15% и минус 0.30% годишно.

Свръхликвидността на банковата ни система продължава да тежи на доходността на книжата, търгувани на вътрешния второстепенен междубанков пазар и тя непрекъснато се намалява. При 1.35% се котира най-дългосрочната ни левова емисия - с падеж 2039 година, и при 0.28% тази с падеж 2029 година. Точно 0.00% носи 6-годишната емисия, а тази с падеж след 3 години - минус 0.20 на 100. Едногодишните ни бумаги се договарят при минус 0.40 %.
Не чакам да има предложение на нови излъчвания ДЦК до края на тази година. Ето за какво цената им ще продължава да пораства, а доходността им да понижава.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР