Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДМного добро начало на годината имаха пазарите

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АДМного добро начало на годината имаха пазарите
Коментари Харесай

Добро начало, но какъв ще е краят...

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

Много положително начало на годината имаха пазарите и по този начин бе до момента, само че дали позитивният заряд ще съпътства вложителите до края й? Многото въпроси, които към момента нямат отговор, сякаш са напът да се разрешат. Все още няма финално съглашение сред Съединени американски щати и Китай, само че Тръмп даде да се разбере, че двете страни вървят в вярната посока при разрешаването на комерсиалните спорове и той е подготвен да отсрочи във времето влизането в действие на по-високите мита и акцизи.

Негативите към Брексит сякаш към този момент са калкулирани в цените на търгуваните на финансовите пазари принадлежности. Дилърите претръпнаха и по тази тематика се настроиха за най-лошото, т.е. за корав вид.

Икономическите данни за Щатите са положителни. Производствената и индустриална интензивност там са на равнище. Брутният вътрешен артикул нараства с 2.9 на 100. Безработицата е на рисково ниски нива и по-скоро подсказва съществуване на апетит за работна ръка. Инфлационните процеси гравитират към здравословните за стопанската система и мечтаните от всеки централен банкер 2 на 100.

С доста по-добри индикатори е китайската стопанска система. Тя продължава да се развива все по този начин бурно. С ритъм на повишаване на Брутният вътрешен продукт от 6.4% и инфлация от единствено 2% тя се движи доста добре по трасето за скорошно настигане и изместване на Съединени американски щати от челната позиция.

Еврозоната крета на опашката с Брутният вътрешен продукт от 1.9% и с инфлация 1.7%, и към този момент е надалеч от криза на инат на зложелателите й.

За да се добави оптимистичната картинка, би трябвало да се каже, че пазарите, общо взето, се развиват добре и вложителите са с позитивна настройка. Неслучайно водещите борсови показатели са на позитивна територия от началото на годината. Щатският Down Jones Industrial Average регистрира покачване от 10% за първите два месеца на годината. С толкоз набъбнаха китайският Shanghai Comp. и Хонконгския Hang Seng. Немският DAX и японският NIKKEI също регистрират отлични резултати от 6% растеж от началото на 2019-а. Покачването на цената на нефта с 20% също ясно демонстрира, че търсенето му е огромно, т.е. международната стопанска система е в напредък.

Фед съобщи, че ще се въздържа от покачвания на главната рента през годината - тя сега е в диапазона 2.25-2.50 на 100. Ето за какво цената на десетгодишните щатски облигационни излъчвания е на нивата от края на декември, а доходността им е без изменение - към 2.7% на годишна база.

Европейската централна банка приключи програмата по финансово стимулиране на банковата система на еврозоната, само че надали ще прибегне и към повдигане на лихвата, която е минус 0.4 на 100. Това е и главната причина цената на десетгодишните немски бумаги да се покачва и доходността им да се намалява - от началото на годината пада от 0.25 до 0.11 на 100.

Облигациите на Гърция, Унгария и Полша нарастнаха надлежно с по 5, 3 и 2 евро от началото на годината.

Българските еврооблигационни излъчвания също бяха доста търсени. Най-дългосрочната ни емисия, тази с падеж през 2035 година, нарастна с нови 5 евро от януари до момента, тези с падежи 2028-а и 2027 година - с по 3 евро. Доходността им, която е в обратнопропорционална взаимозависимост по отношение на цената, се намали с по 35 базисни точки и сега е надлежно 2.25, 1.15 и 0.95% на годишна база. Стойността на книжата с падеж 2024 година също се увеличи, само че с по-умерената стъпка от 1 евро, а доходността й се намали с 23 базисни точки до 0.25 на 100. Най-краткосрочните ни излъчвания - с падежи 2023-а и 2022 година, не регистрираха изменение на цената, само че доходността им, бидейки идна, се намали с по 6 и 3 базисни точки до 0.02% и минус 0.06% на годишна база.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР