Петър Делков, кмет на с. Слатина в интервю за сутрешния

...
Петър Делков, кмет на с. Слатина в интервю за сутрешния
Коментари Харесай

Петър Делков, кмет на с. Слатина: Не можеше да бъде предотвратено това бедствие

Петър Делков, кмет на с. Слатина в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Следващият ни събеседник към този момент е на линия, това е кметът на село Слатина Петър Делков. Г-н Делков, бързам да ви попитам какво е ситуацията в село Слатина, по какъв начин мина нощта? Кажете ни последната най-нова и настояща информация.

Новата информация е, че през вчерашния ден през целия ден тежка техника се опитваше, и до някаква степен напредва в работата, да отпуши дерето, с цел да може да се вкара коритото на реката вътре, по средата, където вероятно при идващ дъжд да не може да направи повече вреди. Да, това беше най-важно. Днес чакаме още повече техника. Вчера също по този начин имаше доброволци, военни, локални поданици, които помагаха. Днес също ща има и продължаваме работата. Очакваме и още повече техника за почистването на поречието.

Как са хората, имате ли потребност от нещо? Храна и вода имате ли?

Беше доставена храна и вода, само че всяка помощ, която ни бъде предоставена, ще ни бъде нужна.

Във вчерашния ден се свързахме с хора от селото, те ни споделиха, че къщите им са недостъпни, нямат ток, не могат да си заредят даже телефоните. Има ли усъвършенстване на обстановката с тока?

Засегнатите къщи, които са до дерето, нямат ток, тъй като са изпопадали стълбовете. От EVN през вчерашния ден и предния ден се опитваха и пуснаха тока в горния завършек на селото, нощес – и в долния край. Също и в кметството има ток. Каквото може си оказват помощ хората един на различен, и ние оказваме помощ, с ток, с вода, с храна – могат да се обръщат към нас.

Имате ли задоволително доброволци сега?

Има, има доброволци, само че всяка помощ, която ни бъде дадена, ще е призната с доста огромна наслада от жителите.

Да, и с отворени прегръдки.

Да.

Как оценявате реакцията на институциите? Вие казахте, че бързо са реагирали. Според вас страната оправи ли се с ситуацията сега и дали това цялото злополучие можеше да бъде предотвратено по някакъв метод?

Според мен не можеше. Тепърва ще се установи за какво е станал тъкмо този потоп с тези дървета и това свлачище, което се е случило. Днес ще идват комисии от общината, от горското към този момент да се установи какво тъкмо се е случило, тъй като в историята на Слатина такова нещо до момента не се е случвало.

Знаете ли по какъв метод хората ще бъдат обезщетени? Някой дал ли ви е към този момент информация или занапред?

Днес ще имаме тази информация, като пристигна щабът от общината.

Добре. Областният шеф на Пловдив през вчерашния ден разгласи, че на хората ще им бъде предоставена помощ в размер на половин минимална работна заплата. Какво мислите за това, не е ли прекомерно малко?

Разбира се, че е малко. Щетите са големи. Както се споделя, задачите къщи са потърпевши.

Да. И сигурно ще ви трябват доста средства и доста години.

Много, доста средства и доста време.

Благодаря ви за настоящата информация и за включването, което направихте. Държим връзка, с цел да разберем какво ще ви кажат управляващите през днешния ден по-късно. Желаем ви триумф и ви поддържаме!

Да. Благодарим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР