Петър Чолаков, Държавата час по-скоро трябва изясни кой стои зад

...
Петър Чолаков, Държавата час по-скоро трябва изясни кой стои зад
Коментари Харесай

Взривове, отравяне, после мълчание: защо България не иска да разкрие поръчителите на тези престъпления

Петър Чолаков,

Държавата час по-скоро би трябвало обясни кой стои зад гърмежите в складовете за муниции край Карнобат на ЕМКО. Според притежателя на компанията Емилиян Гебрев, изключено е те да са резултат от „ естествено явление”. Охранителните камери демонстрират, че периметърът на складовете е нарушен, т.е. аргументите са умишлени, човешки дейности.
Случилото се в ЕМКО не е частен въпрос, а касае националната сигурност.

Трън в очите на Кремъл

Възможно е причинителите на гърмежите да са локални съперници на Гебрев. По-правдоподобна обаче е другата версия, предпазена от специалисти в региона на сигурността като Бойко Ноев: бизнесите на Гебрев са бодил в очите на Кремъл, който Русия от дълго време по всякакъв начин се пробва да отстрани.

Журналистически следствия демонстрират, че сътрудници на ГРУ, някои от тях свързвани с покушението против Сергей Скрипал, от години се пробват да задушат ЕМКО. Дейността на съветските служби слага под непосредствена опасност здравето и живота на български жители, тя е враждебна на българската държавност.

В предишното е имало опити от страна на български институции да се омаловажава смисъла на случаите, споходили Гебрев, или най-малкото не се дава публичност на резултатите от следствията. Опасявам се, че това се случва и в този момент.

През 2011 има гърмеж в склад на ЕМКО край Севлиево; намерено е отдалечено устройство, с което е провокиран „ инцидентът”. Но „ интересът” и „ усърдията” на институциите непретенциозно се лимитират с него. Доникъде е и следствието на покушенията против Гебрев. През 2017 даже изглеждаше, че страната подкрепя ползи, които се опитваха да лишават предприятието му „ Дунарит”. Смята се, че това са ползите на Делян Пеевски, политик от Движение за права и свободи, глобен от Съединени американски щати по Глобалния акт „ Магнитски”. Смятам, че проатлантическата Движение за права и свободи в никакъв случай не се е тормозила изключително да се заиграва с Кремъл, когато може да извлече полза: без значение дали става дума за енергийни планове, търговия със златни паспорти или друго.

България изнася доста оръжие, включително за Украйна

Българската оръжейна промишленост през последните години е във напредък, а през 2022 не може да насмогне на поръчките. Публична загадка е, че, без значение от уверенията на Корнелия Нинова (доскорошна вицепремиерка), България в действителност е значим експортьор - през трети страни като Полша - на оръжие за Киев.

Ако съмненията, че Русия стои зад гърмежите край Карнобат са основателни, това би трябвало да бъде оповестено обществено, от най-висока инстанция.

Как обаче това да се случи, откакто у нас има куп „ патриотични” политици, които разпенено проповядват, че Русия не ни е зложелател (макар Кремъл да ни разгласи за неприятелска държава)?

Някои от тези политици до неотдавна бяха в постоянния кабинет, в лицето на К. Нинова и другите министри на Българска социалистическа партия. Президентът Радев, който е в спор с председателката на Българска социалистическа партия, също счита, че е неточност и огромен риск да се прекъсват връзките с „ Газпром”. Той даже назова хората като Кирил Петков, които желаят България да изпраща оръжие на Киев, „ милитаристи” и „ шарлатани”.

Димитър Стоянов, министърът на защитата в четвъртото служебно държавно управление на президента Радев, до неотдавна негов основен секретар, е от тези, които обществено иронизираха устрема на К. Петков към диверсификация, към освобождение от съветския енергиен ярем.

Знак, че въпреки всичко президентът Радев може да се завърне към предходната си политика на „ баланс” сред Кремъл и Брюксел, въпреки всичко е изявлението на неговия консултант в региона на сигурността и защитата Илия Милушев, който в понеделник съобщи, че би трябвало да продължи придвижването на страната „ в посока на одобряване в евроатлантическите структури”.

Службите ни са пробити

Независимо от това оставам песимистичен, че в идващите месеци, даже години – изключително в случай че политическата рецесия се задълбочи – ще научим ясно и изрично кои са поръчителите на гърмежите в ЕМКО. Основната причина е в прокуратурата и службите, които остават навсякъде и надълбоко инфилтрирани от Русия. Наивно е да се счита, че те ще потърсят помощта на специалисти от други натовски страни по този или други сходни случаи, или пък че ще желаят да чуят техните изводи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР