Петър Андронов в момента оглавява бордовете и на двете банки,

...
Петър Андронов в момента оглавява бордовете и на двете банки,
Коментари Харесай

Обединението на Сибанк и ОББ е на финала

Петър Андронов сега оглавява бордовете и на двете банки, а след сливането им ще е основен изпълнителен шеф на новата обединена банка

© Надежда Чипева Още по тематиката
ОББ и Сибанк: Ефектът за клиентите от сливането

Три месеца след придобиването на ОББ от KBC към този момент са факт и първите стъпки по сливане на артикули и услуги
21 сеп 2017
В клоновете на ОББ към този момент се оферират и продуктите на ДЗИ

Това е следващата стъпка от обединяването й със Сибанк
13 сеп 2017
ОББ и Сибанк започнаха обединяването на клоновете

Първите три общи местоположения са в София, Банско и Севлиево
22 авг 2017
National Bank of Greece продава множеството си поделения на Балканите

Гръцката финансова институция ще се концентрира върху активността си в страната
4 юли 2017
Standart&Poor’s и Fitch покачиха кредитния рейтинг на ОББ

Увеличението на оценките е доста и идва след придобиването на банката от белгийската KBC Group
22 юни 2017
ОББ е името на новата обединена банка след сливането със Сибанк

Белгийската KBC влезе в ръководството на закупената институция. Петър Андронов ще ръководи групата
14 юни 2017
Белгийската KBC заплати 610 млн. евро за ОББ

Новият притежател ще избере свои мениджъри за купената банка в сряда
13 юни 2017
Белгийският живот на ОББ стартира

До средата на юни КВС ще е е платила цената от 610 млн. евро и ще е получила акциите от гръцкия притежател
2 юни 2017 Обединението на Сибанк и ОББ е на финала. За 6 декември 2017 година е свикано изключително общо заседание на акционерите, излиза наяве от покана, оповестена в Търговския указател. Предвидено е на него да се вземе решение за вливане на Сибанк в ОББ. Дотогава би трябвало да бъде получено позволение за вливането от Българска народна банка. Това на процедура ще е юридическото обединение на двете банки. Към момента те действат настрана и като независими сдружения. В резултат на вливането Сибанк ще се приключи без разпродажба, а цялото имущество, активност, права и отговорности ще преминат към ОББ, която ще е повсеместен приемник, е посочено в документите в Търговския указател.

Вливането

Предвижда се нарастване на капитала на ОББ с близо 17.9 млн. лева - от 76 млн. лева на малко над 93.8 млн. лева Увеличението ще стане посредством издаване на нови акции – елементарни с номинал 1 лева всяка. Те ще бъдат добити от KBC Bank (едноличен притежател на Сибанк). След вливането и нарастването на капитала в ОББ ще останат дребен дял миноритарни акционери, които ще имат 70 632 елементарни, поимени, безналични акции с право на глас всяка и номинал 1 лева
В контракта за вливането, който е оповестен в Търговския указател, е записано, че KBC ще има право на дял от новите акции за годината, приключваща на 31 декември 2017 година единствено в случай че вливането бъде финализирано през 2017 година За счетоводни цели вливането ще се счита за влезнало в действие от 1 януари 2018 година

Сделката по придобиването на ОББ от белгийската банково-застрахователна група KBC завърши на 13 юни 2017 година с заплащането на цената от 610 млн. евро. Юридическата част от сливането завършва с приемането на разрешението за вливането и действителното обединяване на двете банки в една. През този интервал, към половин година, двете банки работят по обединение на дейностите – оптимизация на клонова мрежа, обединяване на осведомителните системи, уеднаквяване на артикули, услуги, цени, такси.

Сделката на покупко-продажбите

След действителното вливане на Сибанк в ОББ новата банката ще бъде третата на пазара в страната с активи за над 10.5 милиарда лева след Уникредит Булбанк и Банка ДСК. Името на новата банка е ОББ.
Това е най-голямата договорка в банковия бранш до момента (Булбанк беше продадена за 360 млн. евро), както и втората по мярка в корпоративния бранш в България през последните 5 години след продажбата на " Глобул " на Telenor за 717 млн. евро.

Освен ОББ белгийската банка закупи и лизинговите компании " Интерлийз ", " Интерлийз ауто ", 60% от застрахователната " ОББ Метлайф ", както и дъщерните сдружения " ОББ Застрахователен брокер ", " ОББ Асет мениджмънт " и " ОББ Факторинг ". Те се прибавиха към локалното портфолио на белгийската група, в което влизат Сибанк и застрахователните компании " ДЗИ Животозастраховане " и " ДЗИ Общо обезпечаване ".

Сделката беше оповестена през последните дни на 2016 година, като още тогава стана ясна и цената. Тя беше утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията, от Българската национална банка и от Комисията за финансов контрол надлежно в края на април, в края на май и при започване на юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР