Пет страни от Европейския съюз се съгласиха да приемат непълнолетни

...
Пет страни от Европейския съюз се съгласиха да приемат непълнолетни
Коментари Харесай

Пет страни от ЕС ще приемат деца мигранти от Гърция

Пет страни от Европейския съюз се съгласиха да одобряват малолетни мигранти от Гърция на фона на продължаващото напрежение по гръцко-турската граница, съобщи Би Би Си.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на Финландия, Франция, Германия, Люксембург и Португалия.

Броят деца, които ще одобри всяка страна, към момента не е разгласен, само че немски медии писаха за 1500 общо. Децата са категоризирани като непридружени и/или доста заболели.

Гръцките лагери за мигранти са препълнени.

Десетки хиляди мигранти и бежанци са на турската сухопътна граница с Гърция, където гръцките гранични чиновници използваха сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да не ги пуснат да преминат.

Освен това през миналата седмица над 1700 души дойдоха на Лесбос и други гръцки острови в Егейско море с лодки от Турция. Гневни локални поданици прибегнаха до принуждение на Лесбос, където съществуващите мигрантски лагери са мизерни и претъпкани.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в Брюксел по-късно в понеделник с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и с Урсула фон дер Лайен. На срещата се чака Турция да бъде призована да съблюдава съглашението за миграцията от 2016 година Ердоган евентуално ще изиска нова финансова помощ, добавя организацията.

По време на конференция през днешния ден Фон дер Лайен сподели, че Турция би трябвало да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница. Тя настоя, че Гърция също следва да извършва отговорностите си по защита на европейската граница и за даване на опция за подаване на молби за леговище.

Германия упрекна Турция за " задънената улица "

Германското държавно управление разкритикува Турция, че употребява мигрантите, с цел да завоюва политически точки, а представителят на канцлера Ангела Меркел сподели, че Анкара е виновна за рецесията на външната граница на Европейския съюз, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ясно е, че Турция носи отговорността за изпращане на тези обезверени хора в задънена улица ", сподели Щефен Зайберт в Берлин.

" За страдание, Турция трансферира на гърба на тези хора сериозната си угриженост, с която Европейски Съюз би трябвало да се преценява и която би трябвало да разисква с Турция ", добави Зайберт.

Как се стигна до напрежението по гръцко-турската граница четете тук и тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР