Пет смъртни случая във Вирджиния, свързани с епидемия от менингококова болест в целия щат

...
Петима души са починали от усложнения на рядко, но сериозно
Коментари Харесай

Петима души са починали от усложнения на „рядко, но сериозно заболяване“ във Вирджиния след епидемия от менингококова болест в целия щат, съобщи Министерството на здравеопазването на Вирджиния.

Двадесет и седем случая на заболяването, причинено от бактерията Neisseria meningitidis тип Y, са докладвани в източна, централна и югозападна Вирджиния от юни 2022 г., според отдела.

Повечето пациенти са чернокожи или афроамериканци на възраст между 30 и 60 години, според здравния отдел на Вирджиния. Само един човек е ваксиниран срещу Neisseria meningitidis тип Y от 27-те съобщени случая.

„Това развитие е три пъти повече от очаквания брой случаи през този период от време“, каза отделът в съобщение за пресата в сряда.

Известно е, че щамът, свързан с това огнище, циркулира по-широко в Съединените щати, според Министерството на здравеопазването на Вирджиния.

Повечето от случаите са при жители на източна Вирджиния, където регионално огнище беше обявено за първи път през септември 2022 г., според съобщението. Имаше три смъртни случая и 12 случая, съобщени в последния сигнал от отдела през март 2023 г., преди известието в сряда.

Какво е менингококова болест и как се разпространява?

Менингококовата болест се отнася до всяка болест, причинена от Neisseria meningitidis, съобщи по-рано CNN. Инфекцията може да доведе както до менингит, така и до сериозна инфекция на кръвния поток, наречена септицемия или отравяне на кръвта.

Бактериите могат да се разпространяват от човек на човек чрез обмен на респираторни и гърлени секрети и обикновено се появяват чрез целувка, кашляне, кихане или живот в близък контакт с други, които са заразени.

Симптомите могат да имитират грип или Covid-19 и включват главоболие, висока температура, гадене или повръщане, мозъчна мъгла, чувствителност към светлина, сънливост или проблеми със събуждането, схванат врат и евентуално кожен обрив.

Здравните експерти казват, че всеки, който изпитва свързани симптоми, трябва бързо да получи лечение.

НЕОПРЕДЕЛЕНО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ - 18 АПРИЛ: В тази снимка на екрана Селин Дион изпълнява по време на „Един свят: Заедно у дома“, представен от Global Citizen на 18 април 2020 г. Глобалното излъчване и дигиталното специално излъчване се проведе в подкрепа на здравните работници на първа линия и солидарността срещу COVID-19 Фонд за отговор на Световната здравна организация, поддържан от Фондацията на ООН. (Снимка от Getty Images/Getty Images за Global Citizen ) НЕОПРЕДЕЛЕНО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ – 18 АПРИЛ: В тази екранна снимка Селин Дион изпълнява по време на „Един свят: Заедно у дома“, представен от Global Citizen на 18 април 2020 г. Глобалното излъчване и дигиталното специално излъчване се проведе в подкрепа на здравните работници на първа линия и COVID- 19 Фонд за солидарност за Световната здравна организация, поддържан от Фондацията на ООН. (Снимка от Getty Images/Getty Images за Global Citizen) Getty Images

„Лекарите лекуват бактериален менингит с редица антибиотици. Важно е да започнете лечението възможно най-скоро“, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Менингококова профилактика и безопасност

CDC съветва поддържането на актуална информация за ваксините като ключова стъпка в предотвратяването на бактериален и вирусен менингит.

Министерството на здравеопазването на Вирджиния също препоръчва следните мерки за предотвратяване на разпространението, докато епидемията продължава:

Не споделяйте лични вещи (напр. вейпове, червила, четки за зъби). Практикувайте добра хигиена на ръцете. Избягвайте близък контакт с болни хора. Не отлагайте търсенето на помощ, ако почувствате симптоми на менингококова болест. Уверете се, че юношите и тийнейджърите получават менингококова конюгатна ваксина (MenACWY) по график на 11 или 12-годишна възраст и след това бустер доза на 15-16-годишна възраст. Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако сте изложени на повишен риск от менингококова болест, за да сте сигурни, че сте в крак с ваксината MenACWY.
Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР