Пет села от община Съединение в Пловдивско се обявиха срещу

...
Пет села от община Съединение в Пловдивско се обявиха срещу
Коментари Харесай

Пет села в Пловдивско се вдигнаха срещу изграждането на компостираща инсталация

Пет села от община Съединение в Пловдивско се оповестиха против построяването на компостираща апаратура за разделно събрани зелени и биоразградими боклуци в землището на село Неделево, която се планува да е на единствено 400 м от първите къщи.

Вече 254 поданици от селото са се подписали с искане за прекъсване на плана, който община Съединение ще осъществя взаимно с община Стамболийски. Жителите на Неделево са подкрепени с подписки и от живеещите в прилежащи села Церетелево, Голям Чардак, Малък Чардак и Любен, каптажът на питейната вода за които е в непосредствена непосредственост до терена.

По думите на юриста на Инициативния комитет, оглавил митинга, Милена Христова, жителите на селото не са осведомени за това, което ще се построява, не е направено допитване до тях и не е потърсено единодушието на притежателите на парцели, прилежащи на избрания за това терен. Според юриста в предлагането няма посочен различен парцел, както и обоснование, че построяването на това оборудване е належащо и необходимо, на никое място не излиза наяве какъв брой и какви работни места ще се открият, както и какво ще се случи с отпадъчния артикул.

Посоченият терен е в непосредствена непосредственост до зона, предпазена по "Натура 2000 " - река Пясъчник, в региона на която има доста предпазени в Червената книга скотски типове, уточни още Христова. Той граничи и с пътя за туристическите обекти Копривщица, Панагюрище и Красновски бани. Според нея единствената цел на двете общини е "да се усвоят някакви европейски пари, само че по какъв начин и за какво - на никого не е ясно ".

Възражение, подкрепено с подписките на петте села, през днешния ден бе импортирано до управлението на Оперативна стратегия "Околна среда ", кметовете на двете общини и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив. Според втория юрист Стефан Цонев, зелените боклуци, които биха захранили тази апаратура се оползотворяват от хората като храна за животните и тор за нивите им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР