Пет процента от децата заекват. Проблемът е преходен, но не

...
Пет процента от децата заекват. Проблемът е преходен, но не
Коментари Харесай

Детето заеква - как да помогнем

Пет % от децата заекват. Проблемът е временен, само че не трябва да се подценява, тъй като някои нарушаване на говора, в случай че не се поправят, остават за цялостен живот.
А, въпреки това заекването може да е сигнал, че детето има някакви компликации и проблеми в всекидневието, с които не може да се оправи. 

Често то желае да каже някои думи, а усилието да ги произнесе бързо или да откри най-точните, го кара за запъва. И повтаря първата писмен знак или сръчка като удължава гласната след нея (д-д-д -а-ай ми). 
То нормално не гледа събеседника си в очите, от време на време прави мимики, гънка вежди и тропа с краче.

В 70 на 100 от случаите това разстройване се явява сред 2 и 5 години. Децата повтарят срички, думи, изречения, които накъсват речта им.

След 5-годишна възраст нормално те се научават по какъв начин да координират мускулите, които имат надзор върху говора и казусът при 50 на 100 се взема решение от единствено себе си.
Другите 50 % обаче не съумяват да се оправят и не престават да заекват и като възрастни.

Много са теориите на какво се дължи говорният недостатък. Допуска се, че мощен стрес на бременната може да кодира този проблем и да го заложи в бъдещото потомство. Други го свързват с гените.
Твърдят, че при деца, които заекват, в 60 % се откриват и родственици със същия проблем.
Известно е, че заекването може да се дължи на средата и на неправилния модел, на който детето подражава. Например баба или дядо, които се грижат за детето и имат говорен недостатък и не произнасят вярно думите. И до момента в който хлапето учи, то им подражава и заучава неверно наречие.

Има и една догадка, която свързва заекването с специфичност в работата на мозъка и с преправянето на говорната информация.

Кога да търсим помощ?

В 3 от всеки 4 случая заекването е преходно и изчезва за към няколко месеца. То е сигнал, че детето минава през някакви компликации. Възможно е условията към него да са прекомерно високи, ритъмът му на живот да е прекалено забързан, прочувствената ситуацията да е натоварена, а вниманието към него по-малко, поради идването на ново бебе в къщи, да вземем за пример.

Ако в този миг не му окажем помощ, е доста евентуално то да се свие в черупката си и да се затвори. И в този случай заекването може да се затвърди. Ако детето стартира да заеква преди да наварши 6 години, дефектът елементарно може да се поправи. Защото в тази ранна възраст мозъкът му е доста еластичен.

Каква помощ е нужна?

Когато запъването тревожи родителите в продължение на няколко седмици и се случва освен у дома, само че и в учебно заведение, е добре те да потърсят способена помощ.

Независимо от повода, детето би трябвало да се заведе на логопед, в случай че до 5-годишна възраст говорът му остава накъсан.

Проблемът би трябвало да се овладее преди малчуганът да тръгне на учебно заведение, тъй като постоянно той става мотив за насмешки. Това потиска и разрушава самочувствието. Повод е по-късно младежът да отбягва компании и да се изолира. Дефектът може да предопредели даже избора на специалност.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР