Пет основни приоритета съдържа Програмата за управление на България за

...
Пет основни приоритета съдържа Програмата за управление на България за
Коментари Харесай

Шенген до края на годината и еврозона от 1 януари 2025 г. - основни приоритети на правителството

Пет съществени целта съдържа Програмата за ръководство на България за интервала от юни 2023 година до декември 2024 година, призната от държавното управление през днешния ден, оповестиха от " Дондуков " 1.

 

Те са:
1. Присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година Целта е да се изпълнят всички нужни действия, с цел да се отговори на условията на европейските сътрудници за приемане на страната ни в Шенген. Правителството ще укрепи граничния надзор, като сътвори ефикасна инфраструктура и организация на работа, с което България ще способства за общата сигурност на европейските граници. Ще се вкара комплекс от нови антикорупционни ограничения и ще се реформират службите за сигурност. Отпадането на границите сред България и съседите й от Европейски Съюз ще докара до значително облекчение на трафика и редуциране на времето за престой по границите, ще даде спомагателен подтик на туризма, търговията и всички други сфери на трансграничния бизнес.


2. Присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 година България ще работи в тясно съдействие с европейските институции и сътрудници, с цел да извърши всички нужни условия за сполучливо привършване на процеса. Кабинетът ще предложи бюджети за 2023 и 2024 година с 3-процентен годишен бюджетен недостиг. Ще организира огромна разяснителна акция за изгодите от въвеждането на единната европейска валута, която има за цел да опровергае популяризираната дезинформация и да разсее терзанията на част от българските жители. В нея държавното управление ще отстоява множеството изгоди от еврото за жителите, предприятията и стопанската система като унищожаване на таксите за превалутиране; стимулиране на европейските вложения в България и основаване на повече, по-качествени и по-добре заплатени работни места; усилване на конкурентоспособността на българските предприятия; повишение на ценовата и икономическата непоклатимост и ускорение на растежа; облекчение и поевтиняване на търговията на българските предприятия в еврозоната и отвън нея; по-добре интегрирани и заради това по-ефективни финансови пазари.


3. Овладяване на инфлацията. Правителството ще предприеме нужните ограничения и промени, с цел да стабилизира цените на стоките и услугите и да сътвори удобна икономическа среда за бизнеса и за жителите. Министерският съвет ще поддържа и насърчи развиването на нововъведенията и на промишлеността, както и на селското стопанство. Ще ускори контрола върху целесъобразното потребление на дотациите и против евентуални злоупотреби с предоставените финансови средства.


4. Изпълнение на промените и плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Кабинетът ще предприеме съответни дейности, в това число и посредством законодателни начинания, с цел да обезпечи ефикасното осъществяване на НПВУ и усвояването на идващите заплащания. Ще се положат основите за зелена и цифрова промяна на стопанската система в подтекста на амбициозните цели на Европейския зелен пакт. Изпълнението на НПВУ ще възвърне капацитета за напредък на стопанската система, ще го развие и увеличи, с което в дълготраен проект ще се реализира стратегическата цел за конвергенция на българската стопанска система и равнене на равнищата на приходите в България със средноевропейските.

 

5. Подобряване на успеваемостта и прозрачността на ръководството на общинските планове. Правителството възнамерява целеви финансов запас за общински планове, което ще разреши на общините да осъществят предпочитаните си начинания за развиване и възстановяване на услугите за жителите. За да се подсигурява оптималната гласност и бистрота при целесъобразното консумиране на средствата за общините, ще се създаде предвидима и справедлива методика за оценка на плановете.
Програмата за ръководство на Република България за интервала от юни 2023 година до декември 2024 година е резултат от реализирано единодушие сред коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и коалиция „ ГЕРБ-СДС “.


Управленската стратегия съдържа съответни действия на държавното управление в осъществяване на уговорките за законодателни начинания, контрактувани сред двете подкрепящи го обединения преди съставянето на кабинета. В документа са заложени реалистични цели и ограничения, които да доведат до действителни и измерими резултати, съобразени с Националната стратегия за развиване на България 2030 и с Националния проект за възобновяване и резистентност. Дейностите са обезпечени с финансиране от европейските фондове и от държавния бюджет.
Управленската стратегия е направена в сходство със структурата на Министерския съвет, като всеки от министрите и повереното му министерство ще извършват заложените ограничения през идващите месеци в своя сектор.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР