Пет големи военни компании са подали обвързващи оферти за доставка

...
Пет големи военни компании са подали обвързващи оферти за доставка
Коментари Харесай

Военното министерство отваря оферти за нови 3D радари, проектът ще е за над 400 млн. лв.

Пет огромни военни компании са подали обвързващи предложения за доставка на нови - трикоординатни, радари за потребностите на българските въоръжени сили. Предложенията им ще бъдат отворени обществено в четвъртък в Министерството на защитата по време навън съвещание на междуведомствената група, която се занимава с процедурата, оповестяват през днешния ден от военното ведомство. Настоящият министър на защитата Тодор Тагарев набеляза плана за нови радари като един от своите първи цели дружно със закупуването на бронирани бойни машини за пехотата и натовски самоходни гаубици. Модернизационната стратегия беше измежду водещите акценти и при ръководството на служебния му предходник Димитър Стоянов.Фирмите, които са решили да вземат участие в актуалната радарна конкуренция, са " Локхийд Мартин " (САЩ), " Леонардо " (Италия), " Елта " (Израел), " Индра " (Испания) и " Талес " (Франция). Закупуването на 3D локационните системи ще се извърши по процедура за " съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната по смисъла на чл.149, ал.1, т.2 от Закона за публичните поръчки ", или казано по-просто - без тръжно наддаване. Решение за това беше взето от Министерския съвет на 1 февруари тази година.

Пет огромни военни компании са подали обвързващи предложения за доставка на нови - трикоординатни, радари за потребностите на българските въоръжени сили. Предложенията им ще бъдат отворени обществено в четвъртък в Министерството на защитата по време навън съвещание на междуведомствената група, която се занимава с процедурата, оповестяват през днешния ден от военното ведомство. Настоящият министър на защитата Тодор Тагарев набеляза плана за нови радари като един от своите първи цели дружно със закупуването на бронирани бойни машини за пехотата и натовски самоходни гаубици. Модернизационната стратегия беше измежду водещите акценти и при ръководството на служебния му предходник Димитър Стоянов.

Фирмите, които са решили да вземат участие в актуалната радарна конкуренция, са " Локхийд Мартин " (САЩ), " Леонардо " (Италия), " Елта " (Израел), " Индра " (Испания) и " Талес " (Франция). Закупуването на 3D локационните системи ще се извърши по процедура за " съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната по смисъла на чл.149, ал.1, т.2 от Закона за публичните поръчки ", или казано по-просто - без тръжно наддаване. Решение за това беше взето от Министерския съвет на 1 февруари тази година.

Междуведомствена група ще прегледа подадените предложения, ще ги проучва, ще ги оцени, ще ги класира, след което най-вероятно ще бъде взето политическо решение с кого да се договаря за подписване на контракт. Основното преимущество на въпросната изключителна процедура по Закон за обществените поръчки е, че изгубилите компании няма да могат да блокират процеса и да го апелират до безспир, защото става дума за отбрана на националната сигурност. Не е изключено да се премине и към директно договаряне с някоя страна по въпроса - по време на последното държавно управление на ГЕРБ да вземем за пример импровизирано се твърдеше, че се вършат стъпки за доставка на локационни станции на " Локхийд Мартин ", които да дойдат под формата на пакетна договорка със Съединени американски щати дружно с изтребителите F-16.
Критично значим план
Проектът за закупуване на нови 3D радари е от сериозна значимост за защитата на страната ни. Спираловидната ескалация в черноморския район след съветската инвазия в Украйна, както и идното идване на новите изтребители F-16 Block 70 незабавно постановат закупуването на модерни радари от западен вид, които да са изцяло съвместими със стандартите на НАТО. Отделно от това е обществена загадка, че радиолокационното покритие над България от години не е задоволително положително и компактно. Това образно беше демонстрирано през лятото на предходната година, когато дребен литовски аероплан прелетя през въздушното пространство на 7 страни, необезпокоявано кацна край Видин за презареждане, след което отново излетя и се приземи на селскостопанско летище сред Шумен и Търговище, преди да пристигна полицията.
Реклама
Затова към този момент няколко години Министерството на защитата се пробва да стартира плана за придобиване на съвременни радиолокационни станции. Целта е да бъдат закупени най-малко седем радара - пет стационарни и два мобилни. По планове от предходната цената им трябваше да бъде към 390 млн. лева В подтекста на галопиращата инфлация от последните месеци и непрекъснатото повишаване на отбранителната продукция около войната в Украйна цената на плана съвсем несъмнено ще прескочи 400 млн. лева

Актуалната цена на новите радари евентуално ще научим едвам когато Министерството на защитата публично внесе в Народното събрание така наречен план за капиталов разход, или ПИР. Одобряването му ще значи, че държавното управление ще бъде задължено от Народното събрание да даде на военните средствата за въпросната стратегия за превъоръжаване.

До момента въпросният ПИР се внасяше в Народното събрание на доста по-ранен стадий - още преди да стартират договарянията с евентуалните компании реализатори и да бъдат подадени обвързващи предложения. Сега отбранителното ведомство е решило да премине към нов метод - да желае утвърждение за финансиране от депутатите едвам откакто е събрало необвързващите предложения от военните контрагенти и има по-обективна визия за крайната стойност на плана. Защото до момента стратегиите за рационализация на армията нормално се влачеха с години и на финала цените на оръжейните системи се оказваха напълно разнообразни от първичните.
Свързани публикации Да изковем от плуговете мечове* 17 юни 2022, 18:00 Има ли водач в литовския аероплан извършител 10 юни 2022, 18:47 Няколко оптимистични неща и една конспирация в обновения бюджет на армията 9 юни 2022, 10:31 Армията незабавно се ориентира към защита на Черноморието 29 март 2022, 17:19 Армията може да поръча натовски 3D радари през лятото 9 февруари 2022, 14:43 Модернизирането на Военновъздушни сили може да зацикли 30 ноември 2021, 17:35 Военни (пре)разходи късно 12 ноември 2020, 15:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР