Пет години от създаването си отпразнува днес Дневният център за

...
Пет години от създаването си отпразнува днес Дневният център за
Коментари Харесай

В обществото все още има стигма към хората с епилепсия и неверни представи за заболяването

Пет години от основаването си отпразнува през днешния ден Дневният център за деца и младежи с епилепсия „ Безброй чудеса “ в София, на Световния ден за битка с епилепсията – 13 февруари. Центърът се ръководи от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която тази година навършва 25 години.

Помещенията на столичната улица „ Чумерна “ едвам побраха гостите, актуалните и някогашни ученици на Центъра за празничния концерт, оповестяват уредниците. Всички бяха посрещнати с мед и погача, омесена от деца с епилепсия. Преди да стартира концерт с осъществявания на децата и младежите, част от тях и гостите направиха обиколка на квартала и се включиха за следващ път в акцията на Международното бюро по епилепсия „ 50 милиона стъпки “ за информиране на обществото за това заболяване.

„ Ние всеки ден вършим тези стъпки, само че за жал към момента в обществото съществува стигма към хората с епилепсия и погрешни показа за болестта. Хората би трябвало да знаят, че епилепсията не е заразна и не се предава по завещание. Заболяването е като всяко друго хронично заболяване и болните не са рискови за останалите. Епилепсията крие риск само за болните, че може да паднат и да се наранят при припадък “, изясни шефът на Дневния център Мария Гергова.

Поздравителни адреси за 5-годишнината изпратиха от Президентството на Република България, а също и от Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и обществената политика и Министерство на образованието.

Представителят на СЗО за България доцент Михаил Околийски поздрави персонално младежите с епилепсия, на които преди година е водил курс по полово обучение. Доц. Околийски обърна внимание, че е нужна, само че още не се е случила „ положителната връзка сред Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика, с цел да се обединят здравните и обществените грижи за деца и младежи с увреждания “.

„ Смятам, че посредством Плана за възобновяване и резистентност има по-големи благоприятни условия за хората с епилепсия и с психологични проблеми да получат повече грижа в общността, а не в болнични заведения. Този Център е образец за големия резултат от ранната намеса и грижа за децата, с цел да може те да развият капацитета си и да се интегрират в обществото “, добави доцент Околийски.

Кметът на София госпожа Йорданка Фандъкова даде обещание, че Столична община ще продължи да поддържа услугите на Центъра, тъй като са качествени и нужни. Тя оцени високо всеотдайната работа на ръководителя на АРДЕ госпожа Веска Събева. „ Нашият екип поддържа с удоволствие родителските организации, тъй като родителите най-добре знаят какви услуги са нужни за техните деца с разнообразни болести и характерни потребности “, сподели още госпожа Фандъкова.

Представителят на Министерството на труда и обществената политика госпожа Клисурска съобщи, че това е най-добре работещият дневен център за хора с увреждания в София от съществуващите над 80: „ От информация в Агенцията по обществено подкрепяне е ясно, че Дневен център „ Безброй чудеса “ за петте години от съществуването си постоянно е работел с цялостен потенциал. А това демонстрира, че има потребност от още такива обществени услуги. Трябва да извървим всички като общество тези дребни и огромни крачки, с цел да може да се преодолее стигмата и изолацията на децата и младежите с епилепсия и с други увреждания. “

Лифтер за покачване на трудноподвижни деца получи за петия си рожден Центърът. Дарителите са четирите столични Лайънс клубове. С тяхна помощ преди пет години бе изработен главен ремонт на пространствата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР