Пет дни остават до предсрочните парламентарни избори. По места текат

...
Пет дни остават до предсрочните парламентарни избори. По места текат
Коментари Харесай

Пет дни остават до предсрочните парламентарни избори

Пет дни остават до предварителните парламентарни избори. По места текат последни мерки по организацията на вота.

Новите правила в Изборния кодекс плануват смесено гласоподаване - с машина и хартиена бюлетина, видеозаснемане и паравани вместо тъмни стаички. Осигуряването на параваните е отговорност на общините като точни критерии няма, с цел да не се вкарват непотребни ограничавания в пространствата.

От община Кресна са подготвени за вота в неделя. За параваните по новия Изборен кодекс ще бъдат употребявани оборудванията, предопределени за " тъмни стаички " на предходни избори.

" Нямаме инструкции съответно по какъв начин ще наподобяват параваните, по какъв начин да се снабдим с тях и по тази причина взехме решение да използваме кабинките или така наречен тъмни стаички, които допускам, че ще ни свършат работа. Разполагаме с такива във всички кметства от предходните избори. Кметовете са инструктирани. В община Кресна ще има 10 секции с видеонаблюдение и една - мобилна, която е без видеоизлъчване, тъй като е преносима. Само в село Ощава сигналът малко се губи и не знам по какъв начин ще става свързването, само че ще се работи на видеозапис ", сподели секретарят на община Кресна Петър Галчев.

Как ще наподобяват параваните в Кресна вижте във включването на Слави Илиев:

В 23-и МИР в София - регионът, който излъчва най-вече мандати и има най-дългия избирателен протокол, чакат вота да мине със закъснение при броенето на бюлетините поради видеонаблюдението, само че без съществени проблеми.

" Със сигурност видеонаблюдението ще забави процеса, само че с какъв брой зависи от организацията и от броя дали своят вот в секцията. Това е безпокойството, което виждам измежду членовете на СИК, а не смесеното гласоподаване.

Не чакам усложнения при видеонаблюдението, тъй като е просто и тъкмо обяснено. Не мисля, че ще има проблеми - само по-бавното отчитане на резултата, защото по този начин е написано в методическите инструкции на ЦИК - всяка бюлетина би трябвало да се покаже, да се изчете вота на гласоподавателя за партията и обединението и за преференцията ", сподели в " Денят стартира " Полина Витанова, секретар на 23 РИК - София.

Витанова подсети, че за недействителни се афишират бюлетините, които не са маркирани със наследник химикал, не са маркирани със знака X или V, имат маркирани повече квадратчета, знакът излиза и визира и друго квадратче или има други сложени знаци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР