Пет дни остават до предсрочните парламентарни избори. По места текат

...
Пет дни остават до предсрочните парламентарни избори. По места текат
Коментари Харесай

5 дни до изборите: Готови ли са общините с организацията на вота

Пет дни остават до предварителните парламентарни избори. По места текат последни мерки по организацията на вота.

Новите правила в Изборния кодекс плануват смесено гласоподаване - с машина и хартиена бюлетина, видеозаснемане и паравани вместо тъмни стаички. Осигуряването на параваните е отговорност на общините като точни критерии няма, с цел да не се вкарват непотребни ограничавания в пространствата.

От община Кресна са подготвени за вота в неделя. За параваните по новия избирателен кодекс ще бъдат употребявани оборудванията, предопределени за " тъмни стаички " на предходни избори.

" Нямаме инструкции съответно по какъв начин ще наподобяват параваните, по какъв начин да се снабдим с тях и по тази причина взехме решение да използваме кабинките или така наречен тъмни стаички, които допускам, че ще ни свършат работа. Разполагаме с такива във всички кметства от предходните избори. Кметовете са инструктирани. В община Кресна ще има 10 секции с видеонаблюдение и една - мобилна, която е без видеоизлъчване, тъй като е преносима. Само в село Ощава сигналът малко се губи и не знам по какъв начин ще става свързването, само че ще се работи на видеозапис ", сподели секретарят на община Кресна Петър Галчев.

Как ще наподобяват параваните в Кресна вижте във включването на Слави Илиев:

В 23-и МИР в София - регионът с най-дългия избирателен протокол, се готвят за закъснение при броенето на бюлетините поради видеонаблюдението, само че не чакат съществени проблеми.

" Със сигурност видеонаблюдението ще забави процеса, само че с какъв брой зависи от организацията и от броя дали своят вот в секцията. Това е безпокойството, което виждам измежду членовете на СИК, а не смесеното гласоподаване. Не чакам усложнения при видеонаблюдението, тъй като е просто и тъкмо обяснено. Не мисля, че ще има проблеми - само по-бавното отчитане на резултата, защото по този начин е написано в методическите инструкции на ЦИК - всяка бюлетина би трябвало да се покаже, да се изчете вота на гласоподавателя за партията и обединението и за преференцията ", сподели в " Денят стартира " Полина Витанова, секретар на 23 РИК - София.

Витанова подсети, че за недействителни се афишират бюлетините, които не са маркирани със наследник химикал, не са маркирани със знака X или V, имат маркирани повече квадратчета, знакът излиза и визира и друго квадратче или има други сложени знаци.

Целия диалог с Пепа Витанова вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР