Пет държави, петима партньори, 30 любопитни и търсещи знание млади

...
Пет държави, петима партньори, 30 любопитни и търсещи знание млади
Коментари Харесай

Проектът Read Twice показа как да консумираме дигитално съдържание по-осъзнато

Пет страни, петима сътрудници, 30 любопитни и търсещи познание млади основатели на наличие, стотици участници. Всички те бяха част от Read Twice (R2) – европейският план, управителен от Сдружение „ Евро Адванс “, чиято задача беше да увеличи равнището на цифрова медийна просветеност измежду младежта в Европа и по-конкретно – в България, Румъния и Хърватска.

Проектът се изпълняваше от октомври 2022 година до момента – интервал, в който потребността човечеството да противостои на всеобхватната дезинформация стана още по-належаща, в изискванията на войни и развиването на изкуствения разсъдък като ежедневна действителност.
Събиране на опит
Read Twice искаше да покаже по какъв начин с дребни стъпки се гради възприятие за гражданска общественост измежду младежта в балканските страни, в които медийната просветеност е на ниско равнище. Да увеличи тази медийна просветеност и ограничи разпространяването на дезинформация, като усъвършенства потенциала за сериозно мислене.

Затова като първа стъпка 30 млади медийни експерти от трите целеви страни бяха изпратени на образования за създаване на потенциал в страни с по-висока медийна просветеност (през февруари и март 2023). В Берлин те видяха по какъв начин публицистите от " Шпигел " и " Дойче Веле " ревизират обстоятелствата, които показват на своята аудитория. В Порто пък схванаха по какъв начин авторитетни португалски медии, като " Публико " и " Радио Нова ", се оправят на фронта против подправените вести.
Предаване на опит
Примерите и инструментите, които младежите научиха от специалистите, им дадоха самочувствието да споделят добитите познания на локална почва, в родните страни. Read Twice заложи на по този начин наречения peer-to-peer способ, или преподаване сред връстници. Българските участници организираха три академични образования (две в Софийския университет и едно в Нов български университет – през април и май 2023), които провокираха висок интерес.

Така стотици младежи в трите страни получиха чудесна и безвъзмездна опция да схванат по какъв начин потвърдените специалисти гледат сериозно на наличието в интернет и по какъв начин да употребяват тези умения и принадлежности в личния си цифров живот. Но Read Twice имаше упоритостта тези умения и познания да доближат и доста по-широка аудитория, отвън университетските аули.
Споделяне на опит
Затова планът се разви в няколко посоки. Младежите написаха голям брой публикации, засягащи другите аспекти на дезинформацията в днешна Европа, които бяха оповестени в европейския медиен портал TheMayor.EU.

Проектът доближи до необятна публика посредством семинар под надпис „ Имунизирай се против подправените вести “ в София (22 ноември 2023), където специалисти от IT бранша, нестопанския бранш, университета, евроинституциите, демонстрираха какво вършат, с цел да противостоят на дезинформационните офанзиви. Събитието се трансформира и в платформа за интелектуални и метафизичен диспути по тематиката, показвайки, че в България има дейна общественост против дезинформацията, чиято работа заслужава по-голяма известност.

Следващата стъпка на плана беше да доближи до необятната интернационална аудитория. За тази цел, на 12 януари 2024, сътрудниците проведоха уебинар на тематика „ Инструменти и умения за разкриване на дезинформацията в новините “. Той събра аудитория от целия свят в полемика по другите аспекти на пропагандните акции и това по какъв начин и за какво те съумяват. Изключително забавна беше заключителната работилница, в която публицисти от Дойче Веле и Публико демонстрираха принадлежности и похвати за верифициране на обстоятелства, като да вземем за пример геолокация посредством словесно изложение.

Заключителната конференция на Read Twice се състоя в Европейския парламент в Брюксел на 21 февруари 2024 под надпис „ Read Twice, Don’t Repeat Lies ” (Чети два пъти и не повтаряй лъжи). В нея се включиха и политици и специалисти от евроинституцията, с цел да опишат по какъв начин чуждестранните  пропагандни акции постоянно ги нападат като представители на демократичния развой в Европейски Съюз. Събитието беше и замислено да съвпадне с навечерието на идната акция за изборите за Европейския парламент, където се чака дезинформацията да бъде един от главните политически играчи.

Какво друго реализира Read Twice за последните 18 месеца? Отвъд съответните данни е значим и консенсусът, реализиран от участниците на заключителната конференция. А точно, че на дезинформацията и пропагандата ще им е мъчно да виреят там, където има гражданско общество и там, където просветителната система отделя внимание на този проблем от най-ранна възраст. Също по този начин, дезинформацията, както и битката с нея, постоянно ще съпътстват нашия живот, по тази причина би трябвало да създадем и поддържаме имунната система на обществото, посредством поддържане на уменията си да мислим сериозно и сложно.

Всички резултати от плана можете да видите на формалната страница на Read Twice.

Партньорството по Read Twice включва Сдружение „ Евро Адванс “ (България, координатор), Udruga Echo (Хърватия) и Se Poate (Румъния), CICANT Research Center (Lusofona University, Португалия) и Alliance4Europe (Германия).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР