Пет часа евродепутати и граждани четоха имената на хиляди хора,

...
Пет часа евродепутати и граждани четоха имената на хиляди хора,
Коментари Харесай

Евродепутати почетоха жертви на сталинските депортации

Пет часа евродепутати и жители четоха имената на хиляди хора, депортирани по времето на Сталин.

Събитието бе проведено пред Европейския парламент в Брюксел. Участваха и двама български депутати - Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП).



Инициативата бе на литовката Раса Юкнявичиене – зам.-председател на парламентарната група на ЕНП, и ръководената от нея неофициална група за европейска памет. Надсловът бе „ Да си спомним за руските всеобщи депортации “.

Проявата се организира втора подред година. През 2021 година бе маркирана 80-ата годишнина от началото на огромните депортации в новоприсъединените към Съюз на съветските социалистически републики Литва, Латвия и Естония. Сталинският режим преселва в Сибир и Урал над 200 000 души сред 14 и 18 юни 1941 година Но още първата гала се трансформира в респект към депортираните представители на всички народности, населяващи Съветския съюз.

Участваха представители и на други някогашни руски републики и източноевропейски страни – Украйна, Молдова, Унгария, Полша и други Техните непрекъснати представителства в Европейски Съюз са се отзовали на поканата и са дали описи с имена на депортирани техни жители.

Българската дипломатическа задача не е дала отговор, макар че и тя е получила покана, научи Клуб Z от уредниците. А по времето на Сталин са депортирани над 15 000 българи.

Александър Йорданов прочете имената на десетина българи. Ако се съди по съветските окончания на бащините им имена обаче, те са руски жители. Етническите ни сънародници обитават и до през днешния ден Украйна и Молдова.

„ Тези страдалци са били депортирани в лагери и огромна част от тях са намерили гибелта си там “, показа Андрей Ковачев за Клуб Z.

Той прочете имената на депортирани молдовани. В четенето взе участие и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/мецола 1406_cr.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 1299 " /> Роберта Мецола също чете имената на депортирани.
Същевременнно Андрей Ковачев разкритикува българските управляващи, че не се интересуват от ориста на репресираните ни сънародници в Съюз на съветските социалистически републики.

„ За страдание, българската страна от измененията до момента не счита тази тематика за предпочитана. Тя постоянно счита, че българските жители не се интересуват от това. Ние нямаме музей в памет на жертвите на комунизма. Нямаме задоволително добра просвета за памет към страдалците от този тоталитарен режим.

Обратното - имаме безусловно равнодушие към безбройно многото артефакти на комунистическата агитация в България. Да не приказваме за наименованията и безумното опрощение, че това е част от нашата история. Да, всичко е част от историята.

И една част заслужава да бъде в учебниците и музеите, а на другата би трябвало да бъдат наречени централни улици и площади в нашите градове. Но не и на тези, които са част от тази наша история, която в никакъв случай не би трябвало да се повтаря “, сподели Ковачев.

Той прикани управляващите в България да поддържат Украйна, защото тя е жертвата. А агресорът е Русия.
Сталин депортира над 15 000 българи
Депортираните от сталинския режим българи са над 15 000. Такава е оценката на Владимир Калоянов - лекар по история и създател на книгата „ Цената на българщината в Таврия (1917-1944 г.) “. Самият той е роден в днешна Украйна и е потомък на таврийски българи.

12 500 са кримските българи, депортирани през 1944 година, откакто руската войска освобождава полуострова от немска окупация. Те са преселени най-вече в сегашен Таджикистан.

3000 таврийски българи са се преселили в България през 1943 година след конвенция сред София и Берлин. След края на войната те са върнати принудително в Съюз на съветските социалистически републики и също депортирани.

Интересното е, че през 2014 година Русия оправдава репресираните ни сънародници в Крим.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР