Пести време, по-маневрена е, може да се ръководи от отдалеченост

...
Пести време, по-маневрена е, може да се ръководи от отдалеченост
Коментари Харесай

Създадоха магнитна система за по-бързо лечение на инсулт

Пести време, по-маневрена е, може да се управлява от раздалеченост Компания за високи технологии, отделена от лаборатория на Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих, сътвори магнитно управляем катетър за бързо и безвредно лечение на инсулти. Той не изисква лекарят да е на място по време на процедурата. Интервенционалният специалист може да командва катетъра чрез дистанционно управление и компютър.

Разработката надгражда с няколко стъпала по едно и също време лекуването на инсултите, които се провокират от тромб в кръвоносните съдове на мозъка - исхемични инсулти. Запушването на съд лишава близката му зона от О2 и там умират мозъчни клетки. От този вид са 3 от всеки 4 инсулта, останалите са резултат на кръвоизлив - хеморагични инсулти. Мозъчните удари са една от водещите причини за крах и нетрудоспособност. Шансът за оцеляване и обновяване с малко последици зависи от бързината, с която се възвърне естественото кръвоснабдяване на мозъка.

" Прозорецът " е само няколко часа. Второто условие е болница, която дава модерно лечение. При исхемичен инсулт най-честата процедура е да се вливат лекарства, които разтварят тромба. Това обаче не всякога може да стане или методът не е отговарящ за съответния човек. Втора линия на реакция е по този метод наречената тромбектомия. Лекарят приближава с катетър по кръвен път до блокирания съд в мозъка, там изключително приспособление прехваща тромба и по автоматически път с изтегляне, още един път през комплицираната мрежа на кръвоносните съдове, отпушва съда и по противоположния път извежда съсирека от тялото. Методът е суперуспех на медицината.

Ако има някакво притеснение, то е, че върхът на катетъра може да се движи в две посоки, а комплицираната процедура изисква много умения и опит за прекосяването на водача през криволичещите кръвоносни съдове. При новия вид магнитно управителен катетър върхът му може да бъде огънат във всяка посока благодарение на магнитна глава.

Също по този метод е по-малък, по-маневрен и по-безопасен поради мекотата на материала, обяснява възпитаникът на университета Кристоф Шотемс. Друго предимство е, че лекарят движи магнитния катетър чрез дистанционно управление, което значи, че не е необходимо да бъде до пациента по време на процедурата. Това анулира потребността екипът да работи в обсега на рентгеновия апарат по време на процедурата. Допълнителна опция е работа с устройството и през екран - чрез телемедицина. Така пациенти с инсулт ще може да бъдат оперирани възможно най-бързо в местна болница от специалист, който дори не би трябвало да взе участие на място.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР