Пещерна спасителна мисия за спасяване на болен изследовател, заседнал на 3000 фута под земята, може да отнеме 10 дни

...
40-годишният мъж започна да повръща на 2 септември поради стомашен
Коментари Харесай

40-годишният мъж започна да повръща на 2 септември поради стомашен кръвоизлив, докато беше на експедиция в пещерата Морка в Южна Турция.Изображение: Марк Дики е опитен пещерняк

Усърдното спасяване включва екипи, които изтеглят носилката му през тесни проходи и вертикални шахти до повърхността.

Това може да отнеме до 10 дни, според Реджеп Салчи , ръководител на отдела за търсене и спасяване на турската дирекция за управление на бедствия и извънредни ситуации, AFAD. Ако състоянието му се подобри, мисията може да бъде по-бърза.

Лекари, парамедици и опитни пещерняци се втурнаха към Турция, за да помогнат в мисията. Турските власти казаха, че участват 190 души от осем страни, 153 от които експерти по търсене и спасяване.

Изображение: Спасители се опитват да преместят камък, докато освобождават като проход за спасителната мисия Изображение: Спасители се спускат до входа на пещерата Морка

Спасителите са създали малки медицински базови лагери на различни нива по дължината на шахтата, предоставяйки на г-н Дики възможност да си почине по време на трудното изваждане.

Една от най-трудните задачи на спасителните операции в пещерата е разширяването на тясната пещерни проходи, за да позволят на носилките да преминават през тях на ниски дълбочини, каза Юсуф Огренечек от Федерацията по спелеология на Турция.

„Носилките са трудоемки и изискват опитни пещерни спасители да работят дълги часове“, каза той .

Спасителите също ще трябва да се движат през кал и вода при ниски температури и да се справят с психологическата тежест от престоя в пещера за дълги периоди от време.

Прочетете повече:
Марк Дики изпраща видео съобщение от пещерата
„Предизвикателна“ спасителна операция в пещера се провежда в Турция

Изображение: Марк Дики е видян в пещерата Морка дни преди да се разболее и да попадне в капан.

Екипи, включващи лекар и трима или четирима други, се редуват да остават с г-н Дики през цялото време.

В събота губернаторът на Мерсин Али Хамза Пехливан каза, че г-н Дики е в стабилно състояние.

"Получихме информация, че състоянието му се подобрява благодарение на медицинската намеса", каза той.

Г-н Дики е инструктор в Националната комисия по пещерно спасяване на САЩ (NCRC). Той е високо ценен в международната спелеологична (проучване на пещерно изследване) общност и преди това е участвал в спасителни мисии.

Той беше един от ръководителите на експедиция за намиране и картографиране на нов проход в турската пещера , третият по дълбочина в страната, когато се разболя.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР