* Пещерата Проходна, по-известна като Божиите очи, е една от

...
* Пещерата Проходна, по-известна като Божиите очи, е една от
Коментари Харесай

Божиите очи

* Пещерата Проходна, по-известна като " Божиите очи ", е една от най-известните в карстовия регион край село Карлуково.

* В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две съвсем идентични по величина дупки с формата на очи. Когато погледнем към тях, имаме възприятието, че Бог ни гледа.
-->
* Геоложкият феномен се намира на 250 метра надморска височина.

* Пещерата е елементарно налична - тъкмо над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото). Има път и от село Румянцево, което се намира на основното шосе София - Варна.

* Пещерата е проходима през всички сезони от годината.

* Със своите 262 метра дължина, тя се смята за най-дългия пещерен тунел в България.

* Грандиозният скален мост, чиято посока е насочена от изток към запад, се е образувал в края на кредния интервал преди 66 - 68 млн. години. В предишното водите на река Искър са запълвали пещерата. Сега равнището на реката е под равнището на пещерата.

 * Според археолозите в дълбока античност пещерата е била значим свръхестествен обект, където са се правили разнообразни ритуали. На 21 март, когато е пролетното равноденствие, се е правил обред за изобилие. В този ден през вътрешността на пещерата минава безоблачен лъч, който я огрява под характерен ъгъл.

* Проходна е и една от дребното пещери в България, в които се практикуват бънджи скокове. Специалистите поучават всеки, който е намислил да скочи, да избере Проходна за първия си опит.

* В пещерата са снимани няколко български и задгранични игрални кино лентата, измежду които " Време разделно ", " Борис I ", френската огромна продукция Vercingetorix: La Legende du druide roi, американският The Way Back, съветско-българският филм " По следите на капитан Грант ", телевизионният сериал " Шменти Капели: Легендата ", клипът към песента на Миро " Върха на планината " и други

* Посещавана за фотоси от актьорите Ед Харис, Колин Фарел, Кристоф Ламбер, Стефан Данаилов, Мая Бежанска и доста други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР