Пещера Проходна, известна още като Очите на Бога, е една

...
Пещера Проходна, известна още като Очите на Бога, е една
Коментари Харесай

Пещера Проходна – Очите на Бога

Пещера Проходна, известна още като Очите на Бога, е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се в непосредствена непосредственост до село Карлуково, област Ловеч.

Пещера Проходна е естествена забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс край Карлуково и Луковит. Това е най-дългият пещерен тунел в България – 365 метра, на височина доближава 56 метра. В централната част на тавана на пещерата има два големи, съвсем идентични по величина отвора с формата на очи. Благодарение на тях, както и на двата големи входа в пещерата е доста ярко. Малкият вход е с височина към 35 м, от него потегля пътечка, която минава през цялата пещера и излиза през огромния вход. Големият вход е най-големия пещерен свод в България – 45 м.

 infomax-logo-50-15-HW

Пещера Проходна – Очите на Бога

История

 пещера проходна Пещера Проходна – Очите на Бога фотография: pinterest

Пещера Проходна съставлява натурален скален мост с дължина 262 м. Има два входа – огромен и дребен. От дребния вход с височина към 35 м. потегля пътечка, която минава през цялата пещера и излиза през огромния вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м.). Проходна е естествено осветена от големите входове и от естествените отвори в тавана – „ окна “. Именно „ окната “ вършат пещерата неповторима. Разположени едно до друго, с идентична бадемовидна форма, окната изумително наподобяват на големи очи, които като че ли се взират в посетителите.

Неслучайно локалното население ги назовава „ Очите на Господ “, а от време на време и „ Очите на Дявола “. Гледани под избран ъгъл, даже наподобяват лице, свело взор надолу, а при влажно време от тях като че ли се стичат „ сълзи “. Лесно налична е и е с най-дългия пещерен тунел в България – дълъг 365 метра. Тя е естествено осветена, защото в междинната й зала, заради ерозията, таванът е разяден от просмукващите се води, като образува феномена Очите на Бога.

Проходна в предишното

 пещера проходна Пещера Проходна – Очите на Бога фотография: pinterest

Някога Проходна е населявана от хора. Намерени са оръжия на труда от неолита и палеолита, измежду които керамични ножове и съдове, както и шила от кости. Както може би предполагаш, окната в центъра на пещерата са били натоварени със своето символно значение. Смята се, че по време на пролетното равноденствие пещерата е била употребена за осъществяване на обред за изобилие.

Днес Пещера Проходна, или както е по-позната Божиите очи, е прелъстителен център за туристите. И има за какво. Впечатлява с размерите си – входовете ѝ са с височина сред 35 и 45 метра. Но най-много – с с двата съвсем идентични процепа, които човешкото въображение възприема като очи.

Легенди за пещерата:

 пещера проходна Пещера Проходна – Очите на Бога фотография: pinterest

Мястото от години е обгърнато в тайнственост, а хората, живеещи по този край описват най-различни митове за него. Според една легенда тук на това място по време на османското господство били хвърлени девойките, които не поискали да одобряват вярата на поробителите.

След като безжизнените тела на хубавиците се озовали на дъното, даже камъкът се трогнал от тежката им орис и заплакал като човек. И през днешния ден сълзите на скалите могат да се видят при дъждовно време. Достатъчно е да застанете под отворите и ще видите капчиците вода, които се стичат тук.

Говори се още, че Пещера Проходна може да сбъдва стремежи. Местните описват, че в случай че човек застане под „ божествените очи “ и насочи откровена молитва към Господ, желанието му ще бъде чуто и изпълнено.

Според друго поверие пък пещерата е заредена със специфична лековита мощ, която оказва помощ на хората да се оправят с разнообразни свои болести, както и с душевните си терзания.

Всъщност мнозина настояват, че целият регион към скалното образувание носи необикновен заряд и тъкмо това е повода за построяването на построяването на известната психиатрична болница в Карлуково.

Любопитни обстоятелства за пещерата:

 пещера проходна Пещера Проходна – Очите на Бога фотография: pinterest

В предишното водите на река Искър са запълвали пещерата.

В нея са снимани няколко български и задгранични кино лентата, сред които и „ Време разделно “.

Според археолозите, в дълбока античност Пещера Проходна е била значим свръхестествен обект за локалните поданици, където са се правили разнообразни ритуали. На 21-ви март, когато е пролетното равноденствие, се е правил обред за изобилие. В този ден през вътрешността на пещерата минава безоблачен лъч, който я огрява под характерен ъгъл.

Проходна е една от дребното пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР