Пешеходците на пътя имат и задължения, а не само права.

...
Пешеходците на пътя имат и задължения, а не само права.
Коментари Харесай

Eксперт по пътна безопасност: Пешеходците имат и задължения на пътя, не само права

Пешеходците на пътя имат и отговорности, а освен права. Това сподели Христо Радков, специалист по пътна сигурност, в предаването " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " .

" Пешеходецът има права, само че те не са безконечни. В чл 32 от Закона за придвижване по пътищата, в който написа, че преди да пресече, пешеходецът би трябвало да се съобрази с пътната конюнктура към момента– да се огледа на какво разстояние са приближаващите коли и с каква скорост се движат “, подсети специалистът.

" Един рейс кара с 20 км в час – той не стопира като автомобил със спирачен път 5-7 метра. На него му е належащо доста по-голямо разстояние. Линейката кара бързо – тя може умерено да се движи със 100 км в час на булеварда. Когато безсъвестен пешеходец реши да пресича тъкмо в този миг на пешеходна пътека, можете да си визиите какво ще се случи. Пешеходците наложително би трябвало да се огледат, да преценяват, че могат да пресекат безвредно и чак тогава да пресичат “, посъветва хората на пътя специалистът.

Българско обединяване на водачите е основано, с цел да отбрани правата на потърпевши при ПТП – прават на водачите, които постоянно са набеждавани като отговорни. " Често законовата нормативна уредба се трансформира в ущърб на водачите. Загиналите на пътя през последните 10 години поради шофьорска неточност, породена от приложимост на алкохол или опиати, са 83-ма души в България, от общо починали 6153-ма души “, цитира статистически данни Радков.

" Един правист скоро в национална телевизия сподели, че часовете за образование на водачи не са задоволителни. Под сходни въздействия може би броят часове за образование ще се промени, само че хора като него не са специалисти в нашия отрасъл – ние не влизаме в правосъдната зала, с цел да учим юристите по какъв начин да действат по време на делата си “, сподели още Христо Радков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР