Перуанският президент се опита да разпусне парламента, но той го

...
Перуанският президент се опита да разпусне парламента, но той го
Коментари Харесай

Президентът на Перу се опита да разпусне парламента. Той го свали и арестува

Перуанският президент се опита да разпусне Народното събрание, само че той го в профил от служба и го арестува по обвиняване в протест в политическа драма, траяла към три часа, предават международните организации.

Лявоцентристът Педро Кастильо беше на поста 17 месеца и е шестият държавен глава на Перу за последните шест години, показва Асошиейтед прес.

В сряда той разгласи по малкия екран, че разпуска Народното събрание, който се готвеше да му гласоподава съмнение, и че привиква нови общи избори. Обеща и нова конституция. Два часа по-късно се оказа свален, задържан и упрекнат в протест против конституционния ред. 

Президентския пост зае вицепрезидентката Дина Болуарте, която постави клетва, откакто депутатите гласоподаваха със 101 на 6 и 10 " въздържали се " за импийчмънта на на Кастильо.
 Бившата вицепрезидентка Дина Болуарте се закле като нов държавен глава на Перу. Снимка АП / Българска телеграфна агенция

Кастильо, недодялан преподавател, пристигна на власт с дребната разлика от 44 000 гласа на президентски балотаж през юни 2021 година Подкрепи го бедната провинция поради обещанията му да национализира минната индустрия и да промени конституцията. 

Той обаче нямаше нито своя партия, нито нормално болшинство в Народното събрание, където го подкрепяха 37 от 130 депутати. За ръководството си оцеля в два опита за импийчмънт и преди третия се опита да разпусне камарата, само че тя пренебрегва декрета му за това. 

АП показва, че вместо да направи обещаните промени, Кастильо е заседнал в интриги и неправилни кадрови решения. Правителството му е упреквано в корупция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР