Перу за първи път има жена президент. Досегашният вицепрезидент Дина

...
Перу за първи път има жена президент. Досегашният вицепрезидент Дина
Коментари Харесай

Дина Буларте стана първата жена президент на Перу

Перу за първи път има жена президент. Досегашният вицепрезидент Дина Буларте постави клетва в Лима, откакто Народното събрание гласоподава импийчмънт на президента Педро Кастильо.

Това стана часове откакто той се опита да разпусне законодателния орган в страната и да вкара изключително държавно управление.

Политическа драма, в няколко дейности и с непредвиден край за досегашния президент на Перу. Южноамериканската страна претърпя един от най-съдбовните дни в историята си. Парламентът трябваше да гласоподава импийчмънт на Педро Кастильо. Няколко часа преди съвещанието, обаче, президентът разгласи, че разпуска Конгреса и основава държавно управление с изключителни пълномощия.

" В отговор на настояванията на жителите в цялата страна, взехме решение да създадем държавно управление, което да възвърне върховенството на закона и демокрацията ", уточни Кастильо.

Кастильо вкара и комендантски час за цялата страна от 22 - до 4 сутринта. Част от сънародниците му одобриха решението като опит за държавен прелом. Остри реакции пристигнаха и от чужбина, в това число от Вашингтон.

Депутатите оповестиха, че няма да се подчинят, отхвърлиха Конгреса да бъде разхлабен, събраха се и гласоподаваха отстраняването на Кастильо.

Той беше разгласен за " морално неспособен да ръководи ", а досегашният вицепрезидент постави клетва като нов държавен глава.

" Имаше опит за държавен прелом. Опит, подбуден от Педро Кастильо, който не откри поддръжка в институциите и хората. Сега приканвам за разговор сред всички партии в Конгреса ", съобщи Дина Болуарте, новият президент на Перу.

След 17 месеца ръководство на Кастильо страната е в политически безпорядък, а народът - разлъчен.

По време на ръководството му, против него започнаха 6 следствия, имаше два несполучливи опита за импийчмънт и се смениха 5 държавни управления.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР