Перспективата за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ

...
Перспективата за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ
Коментари Харесай

Стратегическото партньорство между България и САЩ обсъдиха министър Милков и посланик Мертен

Перспективата за задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати бе измежду акцентите на диалога, включително основното значение на двустранното съдействие в региона на сигурността и защитата. Основна тематика в хода на разискванията бе поддържането на качествата на българските военновъздушни сили и взаимните старания за рационализация на българската войска.

Високо бяха оценени подхванатите от България действия за реализиране на енергийна диверсификация - построяването на междусистемни газови връзки, достъпът до полутечен природен газ и обезпечаването на доставките на свежо нуклеарно гориво и петрол. Откроен бе приносът на страната ни за енергийната непоклатимост на района.

Обсъдени бяха също съдействието сред двете страни в региона на правата на индивида, както и битката с трафика на хора. Препотвърдена бе поддръжката за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, като особено внимание бе отделено на нуждата от угаждане на одобрените критерии и осъществяването на постигнатите договорености, осведомят от Министерство на външните работи.

Двете страни разискаха процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, както и неговата роля като катализатор за осъществяване на нужните промени и мощен позитивен сигнал към другите страни от района.

Включването на България в Програмата на Съединени американски щати (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания и започването на диалози за Споразумение за обществена сигурност също бяха измежду разискваните въпроси.

Посланикът на Съединени американски щати Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април, напомня Българска телеграфна агенция. Преди него дипломат на Съединени американски щати в България беше Херо Мустафа, която беше на поста от 2019 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР