Пернишкият административен съд постанови имуществена санкция в размер на 3

...
Пернишкият административен съд постанови имуществена санкция в размер на 3
Коментари Харесай

Санкционираха Топлофикация - Перник с 3 000 лв. заради смърт на работник

Пернишкият административен съд постанови имуществена глоба в размер на 3 000 лева на локалната " Топлофикация " поради гибел на служащ, оповестиха от съда.

Трагичният случай станал на 27 юни предходната година към 04,30 ч. М. И. А., на служба " служащ обогатяване потребни изкопаеми " в топлофикационното сдружение, работещ на дезинтегратора в Промивно-обогатителен възел, стопанисван от " Мин индъстри " ЕООД видял, че удължителят, употребен за зареждане на портативни електрически принадлежности, е паднал във водата на работната площадка пред дезинтегратора. Удължителят бил напрегнат и имало искри. Работникът слязъл да го прибере и при намотаването бил изумен от електрически ток, в резултат на което по-късно умрял. Защитната комутационна инсталация не е изключила потребления удължител от напрежението, което е нарушаване на Правилника за сигурност на труда при създаване на залежи по открит метод, установили магистратите.

Съгласно контракт от 1 юни 2017г., подписан сред " топлофикация " Перник и притежателя на оборудването " Мин индъстри " ЕООД, последният координира използването на всички ограничения, отнасящи се до безвредните и здравословни условия на труд и поема отговорността за безвредната работа.

Съдът е приел, че въпреки оборудването, където е станала злополуката, да не е благосъстоятелност на топлофикационното сдружението, вярно е ангажирана административно-наказателната му отговорност в качеството му на шеф, отговарящ за сигурността на труда на своя служащ. Приел е също, че техническото положение на оборудването е променлива във времето големина вследствие на употреба, атмосферни условия, нараснала мокрота, овехтялост и други, респективно техническият надзор върху него следва да бъде непрестанен, още повече в среда с нараснала за здравето заплаха в регион на минно извличане.

Решението на Пернишкия административен съд не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР