Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска направи отчет за

...
Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска направи отчет за
Коментари Харесай

Вяра Церовска, кмет на Перник: Едно от сериозните ни постижения в двете години на управление е санирането на 44 блока по Националната програма за енергиийна ефективност

Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска направи доклад за двете години ръководство. В конференцията взеха присъединяване зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Севделина Ковачева и секретарят Радослава Манова. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник . " Две години доста труд и възторг, доста проблеми, на които намерихме решение. И показахме, че сме грижовни стопани на Перник, един специфичен град за всички нас ", съобщи Церовска. Социални действия беше първата тематика, на която отдели внимание кметът.
" В момента в тази област има 12 дневни и спешни центрове, настанените в тях 301 души.
Дейности по планове, които се извършват са: Приемна грижа, Общностен център, Осигуряване на топъл обяд, Социална услуга “Личен помощник ”, Център за предварителна защита и надзор на ХИВ/СПИН и туберколоза. Сред тях са и пенсионерски клубове, които са наша съществена задача. Те са 15 на брой. В нашия мандат направихме и един клуб, основан от миньорите и металурзите, който съгласно мен е извънредно значим. Домашният обществен патронаж е другата обществена грижа. Имаме социална столова и обезпечаване на топъл обяд ", сподели още Церовска. " Във времето, което ние управляваме общината, цената избрана от Регионалната здравна каса като месечна прехрана е сред 14 и 16 хиляди лева на месец. Тази сума е извънредно незадоволителна, заварихме ги с големи отговорности. Но за интервала, в който ние управляваме, шефът на здравното заведение всеки месец получава своите средства от Община Перник ", съобщи Вяра Церовска. По думите ѝ екипът на Общината се е присъединил и в това да има и по–добро обзавеждане с спомагателен план, с цел да има по–добри условия за перничани, които имат потребност от тази грижа. " Едно от нашите съществени достижения е в региона на инфрастукрата и строителството. Това е санирането на 44 блока по Националната стратегия за енергиийна успеваемост на многофамилни жилищни постройка. Виждам триумфите, които постигнахме, виждам хиляди пернишки фамилии в тези актуализирани блокове, с различен актуален образ. Нашата грижа към перничани продължи и със спортни площадки В рамките на двугодишния мандат са построени 9 спортни площадки, следва дотъкмяване на десета в село Кралев дол ", сподели още Церовска. Тя добави, че спортни площадки има и в VІІІ ОУ “Кракра Пернишки ”, и в Обединено учебно заведение “Темелко Ненков ”. " Всичките уреди са цялостни с хора от друга възраст. Едно от обичаните места на перничани е Централния градски парк. Там също бяха направени поправки. Изградиха се разрушените стълби, направи се беседка и нова чешма. Извършени са усъвършенствания в Западния парк, оформихме и зоокъта за най-малките ", съобщи кметът. По думите ѝ за най-малките поданици на града са построени още 5 детски площадки, следва дотъкмяване на още 3 – в кв. " Бела вода ", кв. " Изток " и зона 1 и 4 в Централен градски парк. " Това, което се случи през тези две години, е и довършването на Ритуалната зала в Централен гробищен парк. Завършено е и уголемение на гробищния парк в кв. " Мошино ". Не мога да не споделя решаването на един от най-важните проблеми в Батановци, където завършва построяването на канализация. А в Ярджиловци тече вода от питейните чешми, след реализирането на плана за водоснабдяването ", сподели още Церовска.
Според нея паралелно с това е осъществен и ремонтът на спортна зала “Миньор “. " Изцяло беше сменена дограмата, санирана беше постройката и ремонтиран покрива. Извършено е планиране и строителство на ул. “Костенец ”. Извършена е замяна на тръбопровод и реорганизация на път в село Студена. Положен е асфалт на ул. “Райна Княгиня ”, през която минава огромен трафик. Изградена е подпорна стена на ул. “Морени ” и ул. “Брезовица ” в село Кладница. Ремонтира се и мостът на река Струма. Започна построяването на Парк на провокациите в местността „ Войниковец “, добави Церовска. По думите ѝ се правят действия по въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на ДГ №1 “Миньорче ” - 592 564 лева Тя добави, че са въведени ограничения за енергийна успеваемост на ДГ №8 “Изворче ” - 768 042 лева по Оперативна програма „ Региони в напредък “.
" Благоустроени са междублоковите пространства в кв. " Тева ". Изградени са нови паркинги – зад Съдебната палата и на ул. “Железничарска “. Изградихме и дълго чаканата велоалея с дължина 6.6 км и е осъществена замяна на спирките. Изградени са нови паркинги – зад Съдебната палата и на ул. “Железничарска ”. За екипа е горделивост ремонтът на подлеза при жп спирката „ Даскалово “, който беше в замразено положение повече от 35 години. След построяването на вътрешно–градската автомагистрала строителите оставили единствено носещи панели и го затрупали. До този миг никой от ръководещите не беше съумял да реализира този план ", съобщи кметът. Тя добави, че е сменено и осветлението в селата Рударци и Драгичево. " Приключва главният ремонт на читалищната постройка в село Драгичево. Изготвен е план за главен ремонт – създаване на тръбопровод и канализация на ул. “Палма ”. В подготвеност е и план за кръгово придвижване при кв. Иван Пашов и ул. “Благой Гебрев ” в кв. „ Изток “. Изготвен е план за ремонт на моста над Градски пазар. Ремонтиран беше и манастирът в село Кладница ", заключи Церовска.
Кметът разяснява и финансовата част на Община Перник. Тя сподели още, че през 2008 година Общината постъпват средства в размер на 12 000 000 лева за погасяване на просрочени отговорности. През 2009 година е получено ново финансиране от 6 000 000 лева, чието предопределение е също разплащане на просрочени отговорности. През 2010 година стартира струпване на нови отговорности, които в по – огромната си част са към Национална агенция за приходите. През 2011 година стартират да се натрупват и отговорности за отчисления за депониране, според член 60 и чл.64 от Закона за ръководство на боклуци. През 2015 година всички насъбрани отговорности на Община Перник са в общ размер на 37 621 113 лева, от които в максимален размер са:
Към Национална агенция за приходите – 3 501 780 лева, при лихвен % 20. Отчисления за депониране, според член 60 и чл.64 от ЗУО – 5 909 043 лева Към снабдители – 13 597 640 лева
" Към сегашния миг общите отговорности на Община Перник са в размер на 36 967 510 лева, от които: към Национална агенция за приходите – 3 418 634 лева, към снабдители – 6 972 802 лева Община Перник може да се похвали с постоянно сметоизвозване, повишен надзор и разчистване на нерегламентирани сметища. Изцяло възобновен е Кастрационния център в Перник - екипиран е с нова техника и разполага с нова операционна зала. Перничани към този момент се возят в актуален превоз, екологично чист, с инсталирани електронни часовници на начална и последна спирка. В контракта с превозваческите компании са заложени GPS устройства и видеокамери.
Работим и за модерно сложно административно обслужване. Удължено е работно време за деловодството на Община Перник. Поставени са посттерминални устройства в деловодството ", сподели още Церовска. По думите ѝ друго достижение е, че се дават услуги по електронен път, като е въведена CAF система.
" Има нови Наредби за организация на предучилищното обучение. Въвеждамеелектронни дневници в детските градини. Подкрепяме деца с изявени способности. Дофинансираме учебните заведения с маломерни и слети паралелки в дребните обитаеми места. Посттерминални устройства са сложени и в 4 детски градини. Има нови акценти в подготовката и провеждането на МФМИ “Сурва ”. Изготвена е стратегия за разпространение на обичая “Сурва ” като част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО ", добави кметът.
По думите ѝ са въведени и нови концепции за отбелязването на 1 юни, Великден, Деня на града - 19 октомври и Коледа. Тя добави, че Община Перник е взела присъединяване в националните празнувания във връзка 180 години от рождението на Апостола на свободата.
" Работим по специфична лятна стратегия за децата на Перник. Взети са новаторски решения за съботно-неделни спектакли и концерти навън, творчесски работилници, флаш моб. Спортният календар на Община Перник също е доста богат в направленията – всеобщ спорт, училищен, първокласен и за хора с увреждания. Масови спортни надпревари се провеждат мотив 17 май и Деня на града - 19 октомври ", съобщи Вяра Церовска.
Кметът не подмина и наследството, което получи от предходните управници. Тя не скри разочарованието от бутафорната визия на средновековната цитадела " Кракра “, построена от пластмаса. " С нея се прославихме отрицателно по света. Получихме подигравките на редица изтъкнати професори и историци ", сподели Церовска. Не беше подмината и тематиката за централния градски площад, който е приключен с доста старания, с цел да бъде едно прелестно място за перничани, макар некачественото осъществяване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР