Перник. Фолклорен концерт с изпълненията на София Илиева, кулинарна изложба

...
Перник. Фолклорен концерт с изпълненията на София Илиева, кулинарна изложба
Коментари Харесай

Перник: Фолклорен концерт, кулинарна изложба и заря ще съпътстват празника Сурова в село Дивотино на 14 януари

Перник. Фолклорен концерт с осъществяванията на София Илиева, кулинарна галерия и обилна заря ще съпътстват на 14 януари националния празник Сурова в село Дивотино. Това сподели кметът на обитаемото място Румен Сергиев, оповестиха от пресцентъра на Община Перник . Той уточни, че ще гостува кукерска група от Петрич.
По остаряла традиция сурвакарската група ще направи обхождане на къщите за здраве и благодат. Обиколката ще стартира рано сутринта в 8.00 часа. По-късно в 13.30 часа на площада пред „ Ханчето “ ще се разиграе ритуалът „ Сурвакарска женитба “, а от 15.00 часа ще бъдат подредени вкусни гозби в салона на локалното читалище „ Чичо Стоян “. От 16.00 часа центъра на Дивотино ще бъде огласен с осъществяванията на София Илиева. Концертът ще стартира от 16.00 часа и ще продължи до 18.00 часа, след което небето ще бъде огряно от празнична заря.
Сурвакарската група на село Дивотино е основана през 1950 година. Групата показва обичайния зимен бит “Сурвакарска женитба “. Участниците в обичая са единствено мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: младоженка, жених, свекър, свекърва, зет, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и национален оркестър.
Групата се показва с огромен триумф в общински, районни и интернационалните фестивали в България и чужбина и е притежател на голям брой награди. Тя е удостоена и със „ Златната маска “ на Маскарадния фестивал „ Сурва “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР