Перничани настояват международният фестивал на кукерите Сурва да бъде преместен

...
Перничани настояват международният фестивал на кукерите Сурва да бъде преместен
Коментари Харесай

Перничани не се отказват от Сурва - искат да го преместят в София

Перничани упорстват интернационалният фестивал на кукерите " Сурва " да бъде изместен в София.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че фестивалът, който трябваше да се организира в края на януари, ще бъде анулиран поради заплаха от зараза заради водната рецесия.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравните управляващи жителите на Перник акцентират, че това събитие е значимо освен за региона и за община Перник, а за цялата страна.

" Символиката на кукерите за прогонване на злите сили и всичко неприятно е надълбоко изконна българска полезност, залегнала във всеки български бит и в множеството български обичаи. Да лишите България от фестивала на кукерите е все едно да ни лишите от националния ни празник ", безапелационни са в позицията си те. Според тях това е неприемливо, защото нито перничани, нито кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина имат виновност за наложения воден режим.

Те упорстват управляващите да намерят различно решение за провеждането на фестивала.

Ваша е отговорността българщината и обичайните ни празници да могат да се организират годишно и по този начин, както заслужават, показва се в отвореното писмо.

Според перничани решението е " Сурва " да се реалокира в столицата. Аргументите им са близостта на София до Перник, неналичието на воден режим и съществуването на задоволително пространство, на което може да се организира фестивалът.

Според перничани Столичната община може да се контракти с община Перник за финансовата част на организацията, а провеждането на кукерския фестивал ще докара до голям приток на туристи в столицата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР