Перничани доказаха, че магията на древния обичай Сурва или Сурова

...
Перничани доказаха, че магията на древния обичай Сурва или Сурова
Коментари Харесай

Магията на Сурва е жива

Перничани потвърдиха, че магията на античния бит " Сурва " или " Сурова " е жива, без значение че поради водната рецесия тазгодишното 29-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри беше анулирано. Той трябваше да се организира от 24 до 26 януари. Традицията обаче не може да бъде анулирана и на 13 против 14 януари ритуалните огньове на Сурва лумнаха във всички обитаеми места в Граово, Мраката, Знеполе и Краището. Маскирани мъже танцуваха към пламъците, възвестявайки с пронизителен звук на звонци успеха на положителното над злото. На идващия ден сурвакари обикаляха къщите, благославяха стопаните за здраве и благодат и гонеха злото със страшни маски. В благословиите и молитвите си тази година сурвакарите се молеха и за вода.

Домакините ги посрещнаха с обилни трапези от сурвакарски гозби. Традиционно на софрата се поставят свинска пача, вариво, вита баница, погача. Задължително участват виното и греяната ракия. В двора на всяка къща се разиграва обичаят " женитба ", който символизира предпочитание за сватба и цялостен дом с деца. Според традицията дружината се състои единствено от мъже, които се превъплъщават в разнообразни функции - ръсещ за здраве поп, кум и кума, младоженка и жених и други присъщи персонажи. Задължително участват мечкар и мечка, които играят за здраве. Но... все по-често в днешно време и дами надяват маските и лумкат тежките звонци.

Огромните маски, наричани в Пернишко ликове, се създават цяла година. Те са направени от дърва, кокали, пера, кожа и в тях са вложени най-различни материали, които човешкото въображение може да измисли. Често маските стигат до 2 метра и изобразяват фантастични животни. Колкото по-плашещи са ликовете, толкоз по-голяма е силата им против злото. Изработването им е фамилна традиция и се предава от татковци на деца. Преди празника маските наложително се държат в загадка, с цел да изненадат всички и да запазят магическата си мощ. Често костюмите тежат над 50 кг, само че всеки участник се стреми да покаже най-оригиналния.

Обичаят " Сурва " е един от най-популярните зимни празници и е прелестна илюстрация за неразривната двойка " традиция и актуалност ". Той има своите корени обратно във времето, когато момчетата от юношеска възраст са прекосявали във възрастта на ергенството, когато могат да се женят. Празникът е изобразявал тъкмо този преход от тийнейджърство към ергенство или към брачноспособност. Идеята е, че момчетата би трябвало да станат други, т.е. да преминат в един различен интервал от своя живот и на другия ден да се родят още веднъж, само че към този момент по-големи и минали в друга възрастова група. Игрите с маски се практикуват при промяната на остарялата с новата година и с пролетното пробуждане на природата. Посланията им са ориентирани към прогонване на злите сили, с пожелания за здраве и изобилие в интервалите на така наречен мръсни дни в годината. Групите се предвождат от бюлюкбашия, който управлява шествието.

Обичаят " Сурова/Сурва в Пернишко " е вписан в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание. Международният фестивал на маскарадните игри пък e най-авторитетната изява на обичайни игри и традиции с маски в България и на Балканите. Той се провежда от 1966 година и е еманация на живата маскарадна обредност. През 1995 година Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

Желание за присъединяване в тазгодишното 29-о издание на фестивала бяха изявили над 8000 участници в 120 групи от България и над 15 от чужбина. Тази година маскарадни дефилета няма да има. Но без значение от отлагането на изявата доста от плануваните събития ще се проведат. Малчуганите от детските градини ще вземат участие в маскарадна щафета " Да бъде! " Перничани и гостите на града ще могат да посетят тематични изложения " Лицата на Сурва " и " Сурва през погледа на Андон Тацев " в галериите " При кмета " и " Кракра ". Ще има вернисажи на детски рисунки и на приложни изкуства.

Над 1100 участници събра фестивалът " Сурова Брезник 2020 ". Първи дефилираха сурвакарите от сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци. След тях на площада навлязоха и маскираните от село Гигинци. Дефилето продължи с присъединяване на сурвакарските групи на брезнишките села Велковци, Слаковци, Ребро, Кошарево и Ноевци. Мечкарите от кюстендилското село Пиперков чифлик пък гостуваха за втора подред година. Те сграбчиха публиката с голям брой и истински персонажи. Групата наброява към 150 индивида, само че броят им по присъединяване варира.

Най-малкият участник във фестивала беше 9-месечната Божидара от сурвакарската група на брезнишкото село Слаковци. Най-възрастният участник пък беше 82-годишният Огнян Стоянчев от сурвакарската група на брезнишкото село Банище.

" Перничани сме подложени на огромно тестване, само че сме хора със мощен темперамент и ще успеем да преминем и през него. Подготвяме се фестивалът " Сурва " през идната година да е доста по-различен, атрактивен, хубав и огромен ", даде обещание кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му още от в този момент стартира проектирането и построяването на огромно сурвакарско село. " Искаме да превърнем " Сурва " в целогодишен артикул, който да води туристи в Перник през цялата година. При организирането на този огромен фестивал, един от най-големите в Европа, до момента общината не е могла да извлече икономическа изгода от него. Догодина фестивалът ще бъде едно от положителните пера в приходната част на бюджета ни, което по-късно ще бъде изразходвано за просвета ", безапелационен е Владимиров.

Стара легенда споделя, че в случай че сурвакар поиграе в дома ти, в теб безусловно ще се всели положителното. Традицията повелява, че колкото по-силно звънят звонците, толкоз по-далече ще избягат злите сили... А който играе на " Сурва ", на идващия ден просто е различен човек, тъй като е прогонил злото от себе си.

Затова хиляди ликуват по " Сурва " в Перник. И аз бях там, и аз поиграх край огъня...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР