Перата са се появили най-малко 100 милиона години по-рано от

...
Перата са се появили най-малко 100 милиона години по-рано от
Коментари Харесай

Перата се появили 100 млн. години преди птиците

Перата са се появили минимум 100 милиона години по-рано от птиците, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Като употребявали данни от региона на палеонтологията и молекулярната биология, учени съумели да изяснят еволюционната връзка измежду динозаври, птици и птерозаври - сходни на птици летящи влечуги.

По-рано тази година експерти откриха пера в птерозавърски фосили. Това е първото доказателство, че видяно в постепенен проект, перата са се появили надалеч преди птиците. "Най-древната птица е откритият в Южна Германия през 1861 година фосил от Археоптерикс от късния юрски интервал, въпреки че неотдавна в Китай експерти попаднаха на малко по-древни фосили от типа. Всички тези фосили свидетелстват за разнообразие от пера - къси по тялото и дълги по крилата. Но от 1994 година палеонтолозите спорят по отношение на основаното върху стотици фосили от Китай изобретение, че динозаврите също са имали пера ", съобщи специалистът по гръбначна палеонтология Майк Бентън от университета в Бристол, Англия.

"Това не е толкоз мъчно да се допусна. Така произходът на перата бе върнат обратно във времето най-малко до този на въпросните сходни на птици динозаври, появили се преди към 200 милиона години ", сподели палеонтологът Баоюй Цзян от университета в Нанкин, Китайл.

Но когато в Русия бяха открити сходни на пера "мустачки ", които са покривали тялото на динозавър, учените си дадоха сметка, че еволюционната история на перата би трябвало да се пренапише.

Открития в света на молекулярната биология демонстрираха, че едни и същи генетични пътеки управляват люспите по телата на влечугите, птичите пера и окосмяването на бозайниците. Това за следващ път потвърди, че перата може да са се появили по-рано. Нещата се изясниха повече с откриването на фосили от двойка антични птерозаври в Китай.

"Установихме, че доста от тези "мустачки " са разклонени. Очаквахме да забележим единични "кичури " - монофиламенти, само че забелязахме цели снопчета и къси пера ", означи Бентън, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР