Перата са се появили най-малко 100 милиона години по-рано от

...
Перата са се появили най-малко 100 милиона години по-рано от
Коментари Харесай

Учени: Перата са се появили 100 млн. години преди птиците

Перата са се появили минимум 100 милиона години по-рано от птиците, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Като изпэлзвали данни от региона на палеонтологията и молекулярната биология, учени съумели да изяснят еволюционната връзка измежду динозаври, птици и птерозаври - сходни на птици летящи влечуги, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано тази година експерти откриха пера в птерозавърски фосили. Това е първото доказателство, че видяно в постепенен проект, перата са се появили надалеч преди птиците. " Най-древната птица е откритият в Южна Германия през 1861 година фосил от Археоптерикс от късния юрски интервал, въпреки че неотдавна в Китай експерти попаднаха на малко по-древни фосили от типа - съобщи специалистът по гръбначна палеонтология Майк Бентън от университета в Бристол, Англия. - Всички тези фосили свидетелстват за разнообразие от пера - къси по тялото и дълги по крилата. Но от 1994 година палеонтолозите спорят по отношение на основаното върху стотици фосили от Китай изобретение, че динозаврите също са имали пера. "

" Това не е толкоз мъчно да се допусна - сподели палеонтологът Баоюй Цзян от университета в Нанкин, Китай. - Така произходът на перата бе върнат обратно във времето най-малко до този на въпросните сходни на птици динозаври, появили се преди към 200 милиона години. "

Но когато в Русия бяха открити сходни на пера " мустачки ", които са покривали тялото на динозавър, учените си дадоха сметка, че еволюционната история на перата би трябвало да се пренапише.

Открития в света на молекулярната биология демонстрираха, че едни и същи генетични пътеки управляват люспите по телата на влечугите, птичите пера и окосмяването на бозайниците. Това за следващ път потвърди, че перата може да са се появили по-рано. Нещата се изясниха повече с откриването на фосили от двойка антични птерозаври в Китай.

" Установихме, че доста от тези " мустачки " са разклонени - означи Бентън. - Очаквахме да забележим единични " кичури " - монофиламенти, само че забелязахме цели снопчета и къси пера. " /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР